Loading

Angajații români trebuie să știe că, de la jumătatea acestei luni, a intrat în vigoare o nouă lege care le conferă drepturi sporite în privința concediului medical plătit.

Practic, de acum, angajații au dreptul la 45 de zile de concediu medical plătit, dacă au în îngrijire o persoană care suferă de cancer.

Prevederile actului normativ la care facem referire au intrat în vigoare pe 16 aprilie.

Ce trebuie să știi, concret, despre noul tip de concediu

Dacă te regăsești în situația de a avea în îngrijire o persoană care suferă de o astfel de afecțiune, trebuie să știi că acum poți fi alături de ea mai mult timp, pentru a-i întinde o mână în procesul său de vindecare.

Mai exact, ai dreptul la maximum 45 de zile calendaristice de concediu medical plătit, conform legii. Există, însă, o condiție. Este vorba de faptul că trebuie să fii lucrat anterior cel puțin șase luni în ultimele 12 luni.

„Beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul (…) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament (…)

Activitățile de îngrijire implică adesea sacrificii, inclusiv dificultăți în reconcilierea activităților profesionale cu cele de îngrijire, pierderea venitului actual ca urmare a reducerii programului de lucru și impactul pe termen lung asupra veniturilor îngrijitorilor la bătrânețe. Acest lucru perpetuează și inegalitățile dintre sexe. În plus, responsabilitățile îngrijitorilor le pot afecta, de asemenea, bunăstarea fizică și, în special, sănătatea mintală (…)

În acest sens, în acord cu planul european, în scopul asigurării unei vieți mai bune pentru pacienții bolnavi de cancer, propunerea legislativă extinde riscurile asigurate, astfel încât orice asigurat în condițiile ordonanței de urgență să obțină drepturi inclusiv în cazul în care îngrijește un pacient bolnav de cancer, în mod similar cazului în care îngrijește un copil bolnav”, se indică în textul actului normativ respectiv.

Mai mult decât atât, conform unei analize avocatnet.ro, „atât salariatul, cât și pacientul pe care-l îngrijește vor avea dreptul anual la cel puțin o ședință de evaluare psihologică clinică și la cel puțin cinci ședințe de consiliere psihologică clinică, tot pe banii statului. Această facilitate cu serviciile psihologice, însă, se va aplica după un an de la apariția legii în Monitorul Oficial, adică din 16 februarie 2023″

Sursa: playtech.ro

By GetNews