Loading

Este un lucru firesc, natural și nu costă nimic. Mai mult, este o procedură simplă și fără riscuri.

Este vorba despre așezarea nou-născutului sănătos pe pieptul mamei, în contact direct piele-pe-piele, imediat după naștere. Această procedură a început să fie studiată în detaliu încă din anii ’90 de către specialiștii de la Institutul Healthy Children din SUA, în colaborare cu Institutul Karolinska din Suedia – cel care desemnează laureații premiilor Nobel pentru Medicină și Fiziologie.

Cercetările din tot acest timp au demonstrat că “Ora Magica” sau “Skin-to-Skin în Prima Oră După Naștere – așa cum este deja cunoscută procedura- reduce rata mortalității neo-natale cu până la 22%!

Starea de sănătate a copilului se imbunătăteste, este mai cald, nivelul de glucoză este mai bun. Copilul poate face fată mai bine stresului, datorită scăderii nivelului de cortizon care se produce când intră în contact cu mama“, precizează medicul Karin CADWELL, specialist al Institutului Healthy Children.

Această practică face parte din recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a UNICEF pentru spitale “Prietene ale copilului” (Baby Friendly Hospitals), are beneficii demonstrate științific de numeroase studii și se aplică cu succes în majoritatea țărilor dezvoltate, încă din anii ’90, devenind procedura de rutină din maternități.

În condițiile unei nașteri fără complicații – naturală sau cezariană -, întoarcerea nou-nascutului pe pieptul mamei are numeroase avantaje, printre care:
• bebe se liniștește mai repede (plânge, în medie, cca 15 secunde, vs 15 minute în cazul celui separat de mamă ), își reglează temperatura corpului și ritmul cardiac și inițiază imediat alăptarea (în primele 2 ore după naștere are cel mai puternic reflex de supt pe care îl va avea vreodată);
• mama este protejată de riscul hemoragiilor post-partum, hiper-tensiune și frisoane.

Un important studiu COCHRANE Review a urmărit contactul precoce Skin-to-Skin între mamă și nou-născutul sănătos și a evaluat efectele sale, comparativ cu contactul standard (așezarea nou-născutului înfășat sau îmbrăcat în brațele mamei, în pătuț sau sub radiant de căldură) care se practică încă în câteva țări cum ar fi și România. S-a demonstrat că imediat după naștere, temperatura sânilor mamei crește cu 1-2 grade Celsius pentru a-l încălzi pe nou-născut.

Astfel, în această lume nouă și străină, pieptul mamei este singurul loc în care nou-născutul se simte în siguranță; el recunoaște mirosul (sânii mamei miros a lichid amniotic), recunoaște vocea mamei și bătăile inimii, este încălzit, hrănit, colonizat cu bacterii “bune” de pe pielea și sânii mamei și, nu în ultimul rând, este iubit. Pieptul mamei este cel care face adaptarea la viața extrauterină mai ușoară, plăcută și sănătoasă pentru nou-născut.

Procedura „Ora Magică a nou-născutului” contribuie și la îmbunătățirea atașamanetului dintre cei doi. Mamele au dovedit o atenție crescută fată de copiii lor și răspund mai prompt și eficient nevoilor acestora. Acest lucru conduce inclusiv la scăderea ratei abandonului neonatal.

Oxitocina, un hormon secretat de mamă în timpul alăptării, o face să fie mai iubitoare, mai calmă, mai tolerantă, reducând stările de anxietate (o protejează inclusiv de riscul depresiei post-partum). Acest lucru se răsfrânge și asupra copilului, influențându-l inclusiv în viața sa de adult, așa cum demonstrează specialiștii în neurologie de la centrul medical NYU Langone.

Tot ceea ce trebuie să facem este să îl asezăm pe copil pe pieptul mamei, direct piele-pe-piele și atât. Să-l lăsăm pe acesta să facă ceea ce e natural să facă. Iar acest lucru pare a fi greu pentru cei din maternități“, spune Kajsa BRIMDYR, specialist al Institutului Healthy Children.

Pentru că cercetările au dovedit că practicarea Skin-to-Skin în prima oră după naștere aduce beneficii majore, Asociația ProMAMA a implementat Programul în România în 2012, alături de specialiștii de la Healthy Children Institute și de atunci promovează această practică în rândul viitorilor părinți, al specialiștilor și cadrelor medicale.
Pe 11 Octombrie, ProMAMA organizează un eveniment educațional privind procedurile recomandate la naștere. Conferința este dedicată atât viitorilor părinți, cât și specialiștilor implicați în miracolul nașterii. 4 specialiști și cercetători în domeniu – unul din Germania, 2 din Ungaria și unul din România – vor explica detaliile procedurii și rezultatele studiilor în domeniu.

Având în vedere că:

1. Rata mortalității neonatale în România este mult peste media europeană (se inregistrează o medie de 7,6 decese la 1.000 de nou-născuti, fată de o medie europeană de 3,6 la mie – conform unui raport publicat de INS în 2017),

2. Programul “Ora Magică” contribuie la reducerea ratei mortalității neonatale cu până la 22%,
impactul pe care l-ar avea implementarea procedurii în România ar fi major! Acesta este scopul Conferinței <> de pe 11 Octombrie”, subliniază Sorana MUREȘAN, Președinte ProMAMA, Consultant în alăptare IBCLC și specialist Ora Magică.

Detalii despre eveniment găsiți aici: http://www.promama.ro/90.

Reprezentați un brand care susține sănătatea copiilor și a mamelor? Atunci vă puteți asocia cu implementarea în România a procedurilor recomandate de către Organizația Mondială a Sănătății – care vor salva multe vieți de copii. Vă invităm să vă alăturați în susținerea acestui eveniment și a programului Ora Magică în general. Pentru detalii, vă rugăm să contactați ProMAMA la adresa contact@promama.ro.

Asociația ProMAMA este Institut și Clinică de Alăptare, Centru Pre și Postnatal și nu în ultimul rând, un ONG (Asociație) cu scop educațional.

A adus în România programul Ora Magică și profesia de Consultant în Alăptare Certificat IBCLC și până în prezent, a format, în vederea certificării internaționale, 9 generații de consultanți în lactație – peste 120 de persoane din toata tara. Organizează conferințe, campanii și evenimente pe tema alăptării, nașterii, alimentației copilului, alături de speaker-i internaționali renumiți (Dr. Jack Newman, Dr. Carlos Gonzalez, etc).

Sursa: https://www.qbebe.ro/stiri/aceasta_procedura_la_nastere_poate_salva_mii_de_vieti_de_copii_in_fiecare_an?utm_source=Qbebe&utm_medium=Facebook&utm_campaign=Qbebe

By GetNews