Loading

Noul Cod Rutier 2022 prevede sancțiuni mai dure pentru șoferi. Toți conducătorii auto trebuie să le cunoască înainte de a porni la drum cu mașina. În felul acesta, știi ce ai de făcut ca să nu fii sancționat. Află că o banală greșeală în trafic te poate costa scump! Dacă oamenii legii te observă pe șoselele patriei, riști o amendă de 725 de lei.

Ce greșeală făcută în trafic te poate costa 725 de lei

Potrivit Codului Rutier 2022, șoferii care au parbrizul, luneta sau geamurile laterale extrem de murdare riscă o sancțiune usturătoare. Acestea trebuie să stea curate, pentru a nu restrânge sau chiar estompa vizibilitatea. Riscul de accident este extrem de mare. Aşadar, conducătorii auto care nu le păstrează curate pot fi amendați cu sume cuprinse între 860 şi 1.160 de lei.

Mulți șoferi uită să facă asta

În plus, din mașină nu trebuie să lipsească trusa medicală, stingătorul pentru incendii și triunghiurile reflectorizante omologate, stabilite prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Trebuie să știi că reprezintă contravenție lipsa acestora și se pedepsește cu amenzi cuprinse între 590 și 725 de lei.

Ce prevede Codul Rutier 2022

Tot noul Cod Rutier spune că șoferii care își împrumută mașinile prietenilor vor primi o amendă mai mare, fără să aibă posibilitatea de a plăti jumătate din sumă în primele 15 zile, în cazul în care persoana care a condus autoturismul comite o infracțiune.

„Dacă îi dai unui prieten mașina ta și acesta face accident, riști să plătești o amendă de până la 2.900 de lei, fără posibilitatea de a achita jumătate din valoarea sa în termen de 15 zile. Acest lucru se aplică doar dacă refuzi să le dai polițiștilor datele personale ale prietenului cu pricina”, a explicat Direcția Generală de Poliție a Municipiului București.

Regulile de circulație trebuie respectate

Neacordarea de prioritate aduce cu sine amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei. Iar dacă se produce un accident, atunci valoarea contravenției crește (între 1.305 și 2.900 de lei).

Șoferii români ar putea primi amenzi mai mari dacă nu plătesc taxa de drum, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor. De asemenea, se ia în calcul plata rovinietei pentru distanțele parcurse, nu pentru perioade fixe. Astfel, cine nu-și achita rovinieta poate fi amendat cu până la 275 de lei în (autoturisme). Valoarea este tripla pentru camioane, ajungându-se la o amendă de 12.000 de lei!

OG 1/2022 referitoare la Codul Rutier mai aduce cu sine și sancționarea comportamentului agresiv la volan, schimbări la reducerea perioadei de suspendare a permisului, înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea regulilor de circulație și introducerea de amenzi noi.

Sursa: soferidinromania.ro

By GetNews