Loading

Șoferii care circulă pe drumurile publice și nu au rovinietă vor plăti amenzi mai mari. Decizia a fost luată sâmbătă, după ce Guvernul a majorat cuantumul amenzilor, care rămăsese neschimbat de mai bine de 10 ani, deși valoarea vinietei a crescut. Și numărul celor care circulă fără vinietă s-a dublat în ultimii ani, arată autoritățile. Cu cât se vor majora amenzile.

Amenzi mai mari pentru şoferii care circulă fără rovinietă

Guvernul a aprobat sâmbătă creșterea amenzilor plătite de șoferii care nu au rovinietă. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, care a transmis că Executivul a dat aprobarea pentru creșterea amenzilor contravenționale pe care le primesc șoferii care nu au rovinietă.

Potrivit statisticilor, cuantumul vinietei a crescut cu 20% în ultimii 10 ani, în schimb amenzile au rămas neschimbate. Și numărul contravențiilor legate de rovinietă s-a dublat față de anul 2015, de exemplu, motiv pentru care autoritățile au luat decizia de a-i pedepsi mai aspru pe șoferii care nu plătesc taxele de drum.

Noua lege actualizează cuantumul amenzilor contravenționale care se aplică șoferilor care circulă fără rovinietă valabilă. Aceste amenzi se stabilesc în funcție de tipul mașinii, la fel cum se calculează și cuantumul vinietei.

Din anul 2010 până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la acelaşi nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%. Astfel, valoarea amenzilor contravenţionale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda minimă şi de patru ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda maximă”, informează Guvernul, potrivit Adevărul

Principalul motiv pentru creșterea cuantumului amenzilor este că din ce în ce mai mulți șoferi sunt depistați, la verificările făcute prin punctele fixe și mobile, că circulă fără rovinietă. Dacă în anul 2015, numărul de procese verbale încheiate de Poliția Rutieră pentru această contravenție a fost de 357.531, în anul 2021 cifra a ajuns la 734.143.

Valoarea noilor amenzi va fi, așadar, „de două ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda minimă” şi „de patru ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda maximă”, după cum a transmis Dan Cărbunaru.

Prețul unei roviniete pe un an pentru un autovehicul din categoria B este de 138 de lei. În prezent, cuantumul amenzii pentru șoferii de autoturisme care nu au rovinietă este între 250 și 500 de lei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, după majorare, amenda va fi între 276 și 552 de lei

Sursa: impact.ro

By GetNews