Loading

Într-o postare emoționantă pe Facebook, Brigada 36 Marină a Ucrainei a spus că astăzi (n.r. – luni, 11 aprilie) va fi „probabil ultima luptă” în orașul-port Mariupol. Scrisă de contraamiralul Mikhailo Bilinski, mesajul spunea așa: „Apărăm Mariupol de 47 de zile de la începutul războiului. Am fost bombardați din avioane, au tras în noi cu artilerie, tancuri și alte arme de foc. Ne-am apărat cu demnitate, făcând imposibilul” .

Brigada marină ucraineană a făcut mărturii de pe câmpul de luptă

În postare se mai precizează că „resursele tind să se epuizeze” și fără ele, „inamicul” a împins treptat forțele ucrainene înapoi la uzina Azovmash – o fabrică siderurgică de la periferia orașului-port cheie. Rușii „ne-au înconjurat cu foc” și „acum încearcă să ne distrugă”, a continuat ofițerul militar.

„Nimeni nu mai vrea să vorbească cu noi pentru că suntem anihilați”, au mai mărturisit forțele ucrainene. Dragi oameni ucrainieni. Nu știu ce urmează, dar chiar vă rog să vă amintiți de marinari cu o vorbă bună și, indiferent cum se vor decurge lucrurile, nu vorbiți de rău marinii. Au făcut tot ce era posibil și imposibil. Pentru că suntem CREDINCIOȘI ÎTOTDEAUNA!
11.04.2022…”, a încheiat Brigada marină 36.

Cu toate acestea, forțele ucrainene continuă să facă față atacurilor rușilor asupra orașului portuar Mariupol, din sudul țării, au spus oficialii, în ciuda unor rapoarte care sugerează că bătălia se apropie de sfârșit. Viceprimarul Serhiy Orlov a declarat, pentru BBC, că „bătăliile pentru Mariupol sunt în curs de desfășurare”. Acesta a negat dezvăluirea făcută de brigada marină pe Facebook cum că soldații rămân fără muniție și se confruntă cu o „ultimă bătălie”. Iar comandantul șef al forțelor armate ucrainene, Valerii Zaluzhnyi, a spus că armata ține legătura cu soldații săi în interiorul orașului Mariupol.

„Rușii au ocupat temporar o parte a orașului. Soldații ucraineni continuă să apere părțile centrale și de sud ale orașului, precum și zonele industriale și așa mai departe”, a transmis Orlov.

Civilii care au reușit să scape din orașul-port spun că acolo este „iadul”

Între timp, civilii care au reușit să fugă din Mariupol în ultimele zile au descris situația din ce în ce mai disperată în interiorul orașului asediat, inclusiv relatări despre cadavre îngropate în morminte puțin adânci, jafuri comise de luptători ceceni și rezidenți înfometați și uciși atunci când ies din adăposturi pentru a găsi apă.

Mărturiile celor evacuați apar pe măsură ce ajung în orașul Zaporizhzhia, care acționează ca un centru pentru refugiați. Au riscat călătoria prin culoarele rusești și ucrainene pe care Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) le descrie drept o evacuare „din iad”.

„Sunt oameni înfometați”, a spus o localnică, care a vorbit cu BBC cu condiția ca numele ei să nu fie folosit, o solicitare frecventă din partea rezidenților încă preocupați de siguranța lor. „Oamenii nu mai suportă. O femeie pe care o știam s-a spânzurat. Sunt îngropați pe străzi”, a explicat femeia.

„Există morminte puțin adânci, în cel mai bun caz jumătate de metru adâncime, cu niște pământ deasupra. Sunt cadavre peste tot”, a completat mama ei, Tatiana.

Au trăit în subteran o lună

Potrivit celor două femei, mulți dintre cei care au rămas în Mariupol, în subsoluri sau blocuri ruinate, sunt persoanele în vârstă sau cu dizabilități. Familia lor a supraviețuit în subteran timp de o lună, perioadă în care Tatiana a raționalizat singura mâncare pe care o avea, niște terci și unt.

Sursa: impact.ro

By GetNews