Loading

Laserul galactic care a fost descoperit acum de o echipă de cercetători. La ce distanță de Pământ se află. O echipă internaţională de oameni de știință a descoperit un fascicul mega-laser proiectat la 5 milioane de ani-lumină de Terra. Acesta ar putea dezvălui secrete despre formarea primelor galaxii.

Laser galactic, descoperit de o echipă de cercetători. Cât de departe se află de Terra

Descoperirea, care a fost publicată în Astrophysical Journal Letters, face referință la cel mai îndepărtat laser galactic care a fost detectat vreodată cu ajutorul telescoapelor radio, anunță agenţia Xinhua.

Marcin Glowacki, din cadrul Centrului Internaţional de Cercetare în Radio Astronomie (ICRAR) al Universităţii Curtin din Australia, cercetător principal al proiectului, a informat pentru sursa citată că, în comparație cu fasciculele laser obişnuite, acest laser uriaş, botezat „megamaser”, are lungimi de undă aflate în afara spectrului luminii vizibile.

Unde se vede laserul uriaș

„Aşadar, este un laser cu o lungime de undă diferită. Iar partea mega se datorează faptului că este cu adevărat mare şi este văzut la scara galaxiilor”, a spus Marcin Glowacki.

Conform cercetătorului, laserul este rezultatul ciocnirii dintre două galaxii care s-au contopit, cu circa 5 miliarde de ani în urmă, înainte de formarea Terrei.

Ce se întâmplă când se ciocnesc două galaxii

„Când galaxiile se ciocnesc, gazul pe care îl conţin devine extrem de dens şi poate declanşa fascicule concentrate de lumină”, a amintit Marcin Glowacki.

Cercetătorul a mai precizat că această descoperire va fi importantă în înţelegerea evoluţiei galaxiilor din istoria îndepărtată a Universului.

Laserul, descoperit din Africa de Sud

Laserul megamaser a fost descoperit de cercetători cu ajutorul radiotelescopului MeerKAT din Africa de Sud, după ce a fost direcţionat pe un singur „petic” de cer nocturn, doar pentru o o noapte.

„A făcut parte dintr-un proiect care vizează un petic de cer, cu un telescop foarte sensibil”, a mai anunțat Marcin Glowacki, adăugând că întreaga serie de observaţii ar dura în total 3.000 de ore.

Cum a fost botezat laserul galactic

Cercetătorul Marcin Glowacki a mai spus că echipa lui va continua această monitorizare, însă cu o analiză mult mai amănunţită a sursei Megamaserului, utilizând telescopul spaţial Hubble şi radiotelescopul Very Large Array din Statele Unite, conform Agerpres.

Nu în ultimul rând, oamenii de ştiinţă i-au dat Megamaserului recent descoperit numele „Nkalakatha”, cuvânt care înseamnă „marele şef” în limba zulu, o limbă locală din Africa de Sud, acolo de unde a fost descoperit laserul galactic.

sursa: playtech.ro

By GetNews