Loading

Laboratoarele genomice globale au detectat în ultima săptămână aproape 14.000 de infectări cu noua varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV2, de 4 ori mai mult decât cele aproximativ 3.500 de cazuri depistate în cele şapte zile anterioare, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Conform studiilor realizate de reţeaua mondială de laboratoare GISAID, care colaborează cu OMS, procentul detectării variantei Omicron în secvenţierile lor a crescut de la 0,1 % în urmă cu o săptămână la 1,6 % în prezent, deşi marea majoritate a cazurilor (96%) continuă să fie provocate de varianta Delta, dominantă în anul 2021.

Pe de altă parte, doar o mică parte din cazurile de COVID-19 (aproximativ 1 la 40, potrivit datelor OMS) se analizează în laborator, astfel încât aceste date au o valoare pur statistică, relatează EFE, citată de Agerpres.

În orice caz, aceste date confirmă că Omicron „are avantaje de transmisibilitate faţă de varianta Delta”, care a ajuns să reprezinte 99% din cazurile de laborator analizate şi care în ultimele două săptămână a început să cedeze teren în faţa variantei detectate în Africa de Sud.

În raportul său epidemiologic săptămânal, OMS insistă că încă nu există date care să certifice că Omicron produce cazuri mai grave de COVID-19, deşi creşterea numărului de spitalizări în ţările unde prezenţa sa este foarte mare, precum Africa de Sud sau Marea Britanie, confirmă ca este o variantă a coronavirusului capabilă să exercite o presiune îngrijorătoare asupra sistemelor sanitare.

Organizaţia cu sediu la Geneva reiterează că datele preliminare indică un pericol mai mare de infectare cu varianta Omicron între cei vaccinaţi şi cei care au trecut prin boală, astfel încât riscul asociat noii variante continuă să fie „foarte ridicat”.

Sursa: https://m.digi24.ro/stiri/externe/avertisment-oms-infectarile-cu-varianta-omicron-au-crescut-de-4-ori-in-numai-o-saptamana-la-nivel-global-1778317

By GetNews