Loading

Duminică, Vladimir Putin a făcut un anunț menit să descurajeze NATO și țările occidentale care au impus sancțiuni economice extrem de dure atât liderului de la Kremlin, cât și Rusiei. Putin i-a ordonat ministrului Apărării, Serghei Șoigu, să ridice gradul de alertă pentru pentru forțele nucleare, după ce „liderii NATO și-au permis declarații agresive” asupra țării sale.

Ce presupune, mai exact, angrenarea forțelor de descurajare ale armatei ruse

Pe zi ce trece, Vladimir Putin este tot mai contestat în lumea întreagă. Liderii occidentali au impus sancțiuni dure Rusiei, oligarhilor și liderului de la Kremlin, iar în țara sa președintele rus este contestat de tot mai mulți oameni, care au pornit proteste de amploare pe străzile celor mai importante orașe.

Printr-un mesaj voalat, Putin a transmis, duminică, Alianței Nord-Atlantice că a dispus ridicarea gradului de alertă pentru forțele de descurajare ale armatei ruse.

Forțe de descurajare nucleară sunt, în mod aplicat, tehnic, forțe care asigură ceea ce numim second-strike capability. Forța nucleară a unui stat, cu alte cuvinte, nu dispare după ce el a suportat un atac nuclear devastator, ci el va lovi la rândul său devastator cu arme atomice”, a declarat pentru digi24.ro şeful Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, Ovidiu Raeţchi.

Potrivit şefului Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, un astfel de atac poate fi lansat inclusiv de pe mare.

Fie de pe submarine care sunt permanent ascunse în locații secrete în acest scop, deci nu vor fi afectate de prima lovitură nucleară, fie printr-un sistem nuclear care atacă automat, chiar și după ce statul respectiv a fost distrus”, a explicat Raeţchi.

Forțele de descurajare ale armatei ruse – sistem inventat de sovietici

Acest sistem are denumirea de „Miertvaia Ruka” („Mâna Moartă”, în limba rusă) și a fost inventat de sovietici în anii 1970 cu scopul de a lupta chiar dacă URSS-ul ar fi pierdut un evetual război atomic.

„În teoria riscurilor nucleare, dacă ai asigurată capacitatea de a da a doua lovitură, atunci descurajarea nucleară e garantată, căci nu are sens ca cineva să te atace, distrugerea reciprocă fiind garantată”, a mai spus Ovidiu Raeţchi.

Potrivit istoricului Armand Goşu, specialist în spaţiul ex-sovietic, prin acțiunea declanșată astăzi, Vladimir Putin nu face altceva decât să „arate pumnul” liderilor occidentali care au impus sancțiuni Rusiei. De asemenea, Goșu a precizat că forțele de descurajarea ale armatei rusești sunt în alertă tot timpul.

sursa: https://playtech.ro/stiri/ce-inseamna-cand-fortele-nucleare-rusesti-sunt-in-stare-de-alerta-ordinul-dat-de-vladimir-putin-azi-479028

By GetNews