Loading

Specialiştii estimează că valul cinci, care se pare că a început deja în România, va fi generat, în special, de varianta Omicron a coronavirus. Ministrul Alexandru Rafila şi medicul Adriana Pistol, şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile au prezentat planul de măsuri pentru gestionarea valului 5 al pandemiei de COVID-19.

Până acum au fost confirmate oficial 38 de cazuri de infectare cu coronavirus în România. 25 au fost confirmate până în 26 decembrie, luni fiind anunţate alte 13 cazuri.

Ce măsuri se iau în considerare pentru valul 5 al pandemiei. Anunțul lui Alexandru Rafila

Potrivit datelor transmise până acum de autorităţi, unele dintre cazurile raportate nu au istoric de călătorie în zone în care Omicron a devenit varianta dominantă, ceea ce susţine variante transmiterii comunitare în România.

“Ne-am aflat în cursul celui de-al patrulea val într-o situaţie în care sistemul de sănătate a fost depăşit ca resurse. Am avut cea mai mare mortalitate din UE. 3% din pacienţii infectaţi în România au murit. Au fost afectate persoanele cu alte patologii care au avut acces limitat sau nu au avut acces la servicii medicale. Ne dorim ca acest lucru să nu se mai întâmple”, a spus ministrul Sănătăţii, potrivit news.ro.

Măsurile enumerate de ministrul Sănătății:

  • distanțara fizică
  • utilizarea măștii de protecție
  • vaccinarea
  • extinderea testării la cabinetele de medicină de familie

Ce măsuri vor fi aplecate: “Avem măsuri de sănătate publică care se referă la distanţare, utilizarea măştii. Insistăm în privinţa vaccinării. Trebuie să găsim o soluţie să revitalizăm campania de vaccinare, prin implicarea profesioniştilor din sănătate prin oferirea de informaţii. Extinderea testării la cabinetele de medicină de familie. E o promisiune din programul de guvernare.

O măsură care să încetinească transmiterea este certificatul COVID. L-am elaborat, dar nu a fost adoptat. Am fi vrut să luăm această măsură chiar dacă temporară. Rămâne de vâzut dacă va exista o decizie politică care să ducă la adoptarea unui astfel de document.

Vrem să evităm 3 lucruri majore: un lockdown, închiderea şcolilor şi un număr mare de decese. Reducerea numărului de decese este esenţială”, a spus Alexandru Rafila.

Medicul Octavian Jurma estimează că varianta Omicron va deveni tulpina dominantă în România

Medicul Octavian Jurma estimează că varianta Omicron va deveni dominantă în România până la finalul săptămânii, context în care petrecerile de Revelion cu număr mare de persoane şi deschiderea şcolilor rămân cei mai importanţi factori de risc.

Sursa: https://a1.ro/news/social/ce-masuri-se-iau-in-valul-5-alexandru-rafila-a-anuntat-planul-pentru-gestionarea-urmatoarei-perioade-a-pandemiei-id1064970.html?utm_source=Facebook%2520Observator&utm_campaign=Facebook&utm_medium=Social&utm_term=articol&utm_content=1064970

By GetNews