Loading

O nouă sesiune de negocieri ruso-ucrainene va avea loc astăzi, de această dată prin videoconferință, „pentru a face un rezumat al rezultatelor preliminare“, a confirmat duminică seara Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Un deputat care face parte din declarația rusă a declarat că se văd „progrese semnificative“ de la începutul negocierilor și până acum. Mai multe detalii, în paragrafele următoare.

O nouă rundă de negocieri Rusia-Ucraina

UPDATE 22 martie – Președintele Zelenski a declarat că orice fel de compromis în negocierile cu Rusia va fi supus la vot prin referendum

„Am explicat-o pentru toate grupurile de negocieri: atunci când vorbiţi despre toate aceste schimbări (ce vor figura într-un eventual acord, n.r.), şi ele pot fi istorice, (…) noi le vom supune unui referendum“, a spus Zelenski pentru site-ul de ştiri Suspilne.

„Poporul va trebui să se pronunţe asupra unor forme de compromis. Iar în ce vor consta ele (compromisurile) ţine de discuţiile noastre cu Rusia“, a continuat Zelenski.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că încă sunt progrese de făcut în negocieri pentru a putea fi realizată o întâlnire față în față între Vladimir Putin și Zelenski.

„Trebuie să folosim orice format, orice șansă, pentru a avea posibilitatea de a negocia, de a vorbi cu președintele rus Vladimir Putin“, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru CNN.

Thomas-Greenfield spune că șansele pentru un acord sunt mici.

„Am susținut negocierile pe care președintele Zelenski le-a încercat cu rușii – și folosesc cuvântul încercat pentru că negocierile par a fi unilaterale, iar rușii nu s-au înclinat spre nicio posibilitate pentru o soluție negociată și diplomatică“, a spus ea.

UPDATE 10:00 – Zelenski este pregătit să discute cu Putin, dar cu o condiție. Ce compromis nu e dispus să facă

Președintele Volodimir Zelenski a declarat duminică că este pregătit să negocieze cu liderul rus, Vladimir Putin, însă a avertizat că, dacă orice tentativă de negociere eșuează, aceasta ar putea însemna că lupta dintre Rusia și Ucraina va duce la „un al treilea război mondial“, relatează CNN.

De asemenea, președintele ucrainean a vorbit și despre ce compromisuri nu este dispus să facă pentru un acord de pace cu Rusia.

„Sunt pregătit pentru negocieri cu el. Am fost pregătit în ultimii doi ani. Și cred că fără negocieri, nu putem pune capăt acestui război“, a afirmat Zelenski.

„Dacă există doar 1% șansă ca noi să oprim acest război, cred că trebuie să profităm de această șansă. Trebuie să facem asta. Vă pot spune despre rezultatul acestor negocieri – în orice caz, pierdem oameni zilnic, oameni nevinovați pe teren“, a mai spus el.

„Forțele ruse au venit să ne extermine, să ne omoare. Și putem demonstra demnitatea poporului nostru și a armatei noastre, că suntem capabili să dăm o lovitură puternică, suntem capabili să ripostăm. Dar, din păcate, demnitatea noastră nu va menține oamenii în viață. Deci, cred că trebuie să folosim orice format, orice șansă pentru a avea o posibilitate de negociere, posibilitate de a vorbi cu Putin. Dar dacă aceste încercări eșuează, asta ar însemna că acesta este al treilea război mondial“, a completat președintele ucrainean.

sursa: playtech.ro

By GetNews