Loading

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis luni renunţarea la împărţirea statelor în funcţie de riscul epidemiologic, instituind masura carantinei de 5 zile pentru orice persoană care vine în ţară şi care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19. De asemenea, Alexandru Rafila şi Raed Arafat au vorbit şi despre regula europeană prin care cei care au mai mult de 9 luni de la ultima doză de vaccin nu vor mai avea certificat verde.

Odată cu noile hotărâri luate la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, s-a luat în calcul şi faptul că de la 1 februarie intră în vigoare la nivel european şi regula prin care cei care au mai mult de 9 luni de la ultima doză de vaccin nu vor mai avea certificat verde.

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: De la 1 februarie intră în vigoare la nivel european şi regula prin care cei care au mai mult de 9 luni de la ultima doză de vaccin nu vor mai avea certificat verde. Acest lucru va fi reglementat şi în România în curând. Cei care nu au vor trebui să facă test.

Medicul a mai menţionat că aşa-numitul PLF – formularul de localizare pe care persoanele care intră în ţară trebuie să îl completeze – rămâne valabil.

Însă, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a declarat că nu a existat încă o discuţie ca această regulă să se aplice şi la nivel intern.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Doza 3 este acum pentru călătorii internaționale. Ca să fie valabil și în România e nevoie de o OUG, după 10 zile – devine operațional și în România. Dar încă nu. Probabil că 25-30  la sută au și booster-ul. Pentru interiorul țării nu am discutat aceasta obligativitate. 

România renunţă la lista ţărilor din zonele roşii sau galbene şi reduce carantina pentru nevaccinaţi

Raed Arafat a anunţat că prin hotărârea CNSU nr. 6 care a fost adoptată azi se elimină terminiologia de state aflate sub o anumită culoare aflate sub risc epidemiologic şi “o să fie o regulă generală”:

– se instituie carantina cu o durată de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România și nu prezintă certificatului digital al UE privind COVID-19 care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării/intrării în România.

“Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 31.01.2022,  Hotărârea nr. 6.

De ce s-a renunţat la lista ţărilor cu risc epidemiologic

  • Asta este regula de acum;
  • Rămân excepţii: copii cu vârsta mai mică de 12 ani, cei care tranzitează ţara, elevii care frecventează cursuri şi fac naveta în ţară sau în afara ei, anumiţi conducători auto;
  • Măsura de carantină pentru contacţi direcţi devine 5 zile şi exceptaţi sunt cei care au trecut prin boală şi au maxim 90 de zile de la terminarea perioadei de izolare;
  • De la 1 februarie intră în vigoare la nivel european şi regula prin care cei care au mai mult de 9 luni de la ultima doză de vaccin nu vor mai avea certificat verde. Acest lucru va fi reglementat şi în România în curând;
  • Hotărârea actuală CNSU nu necesită hotărâre de Guvern. Se aplică din momentul în care e aplicată;
  • Este o abordare mai uşor de urmărit pentru populaţie. Nu mai trebuie să ieşim săptămânal cu o nouă listă şi se poate aplica mai uşor o regulă generală, care nu mai trebuie actualizată mereu. Acum ştim clar: vaccinat, trecut prin boală sau testat;

sursa: https://observatornews.ro/eveniment/certificatul-verde-expira-pentru-cei-care-au-mai-mult-de-9-luni-de-la-vaccin-arafat-intra-in-vigoare-de-la-1-februarie-456750.html

By GetNews