Loading

Trebuie sa intelegem care este modalitatea de functionare a sistemului de racire a motorului nostru. Lichidul de racire al motorului se deplaseaza intr-o bucla perpetua de la motor la radiator si inapoi, timp in care ajuta la mentinerea rece a sistemului pentru ca motorul sa nu se supraincalzeasca. In cazul in care lichidul iese din acest circuit si se scurge in alta parte, avem o problema cu circuitul de racire al motorului. In aceasta situatie, putem avea norocul sa observam imediat scurgerea de lichid sau sa circulam destul de mult timp fara lichid si motorul sa se supraincalzeasca.

Pentru a evita aceste situatii este indicat sa verificam periodic daca lichidul are scurgeri. In cazul in care observam abur sau condens pe capota masinii sau scurgeri sub aceasta, imediat trebuie sa ne dam seama ca exista o problema si trebuie sa identificam de unde provine. Acum ca am aflat ca exista o scurgere a lichidului de racire, trebuie sa vedem si ce cauzeaza aceasta scurgere.

De cele mai multe ori aceasta se datoreaza unui furtun crapat, a unei mici gauri in radiator sau unei probleme la pompa de apa. In unele situatii, exista posibilitatea ca lichidul sa se scurga in interiorul motorului sau prin degivrator si atunci nu ne vom da seama decat daca verificam in recipientul special nivelul de lichid.

Pentru a gasi semne clare ca exista o scurgere a lichidului de racire, trebuie sa inspectam masina dimineata, dupa ce a fost parcata pentru un timp mai lung. Orice balta sau picaturi pe care le observam sub capota ne indica o scurgere de un anume fel. In cazul in care picaturile nu miros a apa si au orice alt tip de miros, ne putem gandi ca trebuie sa verificam nivelul lichidului de racire. In acest caz trebuie sa deschidem capota, sa verificam recipientul cu lichid, furtunurile, componentele radiatorului precum si daca exista scurgeri de lichid pe alte piese ale masinii.

In cazul in care am verificat toate piesele si am parcurs toti pasii amintiti anterior si nu am identificat nici o scurgere, exista posibilitatea sa existe o problema la garnitura rezervorului. De asemenea, trebuie sa verificam si capacul radiatorului, deoarece acolo se face controlul presiunii si o parte din lichid este scos intr-un recipient de preaplin. In cazul in care capacul este defect, acesta va elibera prea mult lichid intr-un timp scurt si lichidul va ajunge in preaplin.

Acestea fiind spuse, trebuie sa ne uitam dupa urmatoarele semne:

  • furtunul radiatorului sa nu fie cazut, defect sau rupt
  • sa nu exista dungi albe pe radiator cauzate de scurgerea lichidului
  • verificarea rezervorului de preaplin
  • garnitura de la recipientul de lichid
  • supraincalzirea motorului, care poate produce defectarea garniturilor, situatie in care lichidul de racire va intra in cilindri si se va arde in motor
  • ulei cu aspect alb, laptos
  • scurgeri de apa de teava de evacuare
  • fum alb pe evacuare
  • efect de barbotare in recipientul de lichid si in radiator
  • pierderi de putere a motorului
  • blocajul radiatorului
  • fluxul optim al lichidului de racire este obturat

Este foarte important sa urmarim constant situatia si nivelul lichidului de racire, chiar daca momentan nu avem nici o problema cu acesta, pentru a ne asigura ca intotdeauna nivelul este optim. In situatia in care lichidul este contaminat este indicat sa consultati manualul de utilizare al masinii pentru a curata corect rezervorul si a il umple la loc. In acest fel, veti evita aparitia altor probleme mult mai grave care pot produce daune considerabile.

Sursa: https://dailydriven.ro/de-ce-scade-nivelul-de-antigel-din-rezervor

By GetNews