Loading

Romania s-a alaturat miercuri, 2 martie 2022, demersului comun al unor state parti la Statutul de la Roma de sesizare a Procurorului Curtii Penale Internationale.

La demers participa 39 de state – toate statele membre UE, UK, Canada, Columbia, Costa Rica, Georgia, Islanda, Liechtenstein, Noua Zeelanda, Albania, Australia, Norvegia si Elvetia.

Acest demers urmareste accelerarea procedurilor judiciare ale instantei internationale si demararea de indata a anchetei Procurorului CPI, in special in legatura cu situatia actuala”, a transmis MAE.

,,Acest demers reflecta determinarea comunitatii internationale de a folosi inclusiv instrumentele dreptului international si ale justitiei internationale pentru a trage la raspundere acei oficiali sau alti reprezentanti ai Federatiei Ruse pentru agresiunea impotriva Ucrainei, este un instrument prin care comunitatea internationala dovedeste ca este pregatita sa sanctioneze actiunile iresponsabile ale oficialilor de la Kremlin care reprezinta o grava amenintare la pacea si securitatea mondiale.

Asocierea Romaniei la acest demers alaturi de alte 38 de state parti la Statutul CPI, printre care toate statele membre UE, UK, Canada, Australia, Norvegia si Elvetia, confirma angajamentul ferm al tarii noastre pentru combaterea impunitatii pentru cele mai grave infractiuni si pentru consolidarea respectului pentru valorile pacii si umanismului, inclusiv prin afirmarea atasamentului constant si ireversibil fata de dreptul international.

Victimele agresiunii Rusiei in Ucraina merita dreptate, iar Curtea Penala Internationala este cea mai in masura sa actioneze in acest scop. Nicio infractiune nu poate si nu trebuie sa ramane nepedepsita!’’, a declarat ministrul de externe Bogdan Aurescu.

sursa: stiriglobale.ro

By GetNews