Loading

Kremlinul a minimizat discuțiile despre progresul negocierilor de pace cu Ucraina pentru a pune capăt atacului Moscovei asupra vecinului său, spunând că nu este nimic „prea promițător” în rezultatele unei runde de discuții de la Istanbul.

Rusia afirmă că nu există rezultate promițătoare după discuțiile de pace

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor de la Moscova, la o zi după discuțiile din 30 martie, că, deși este încurajator faptul că Kievul a început să-și contureze pozițiile mai concret, „nu putem afirma că a existat ceva prea promițător sau vreo descoperire. Este mult de lucru de făcut”.

Principalul negociator al Rusiei în discuții, Vladimir Medinsky, a descris întâlnirea de la Istanbul, primele discuții față în față dintre cele două părți în mai bine de două săptămâni, drept „însemnate”.

Optimismul că Rusia și Ucraina înregistrau progrese a fost alimentat și mai mult de anunțul Moscovei că va reduce atacurile asupra Kievului și în nordul Ucrainei „pentru a construi încrederea”.

Kievul a spus că a propus ca Ucraina să adopte statutul neutru, inclusiv angajamentul de a nu găzdui trupe străine, în schimbul garanțiilor de securitate internațională. De asemenea, a propus o perioadă de consultare de 15 ani cu privire la statutul Peninsulei Crimeea, pe care Moscova a confiscat-o din Ucraina și a anexat-o ilegal în 2014.

Peskov s-a înfuriat la mențiunea propunerii Crimeei, spunând că aceasta face parte din Rusia și că numai Rusia poate decide soarta peninsulei.

Consilierul lui Zelenski afirmă că negocierile au avansat pentru prima dată

Ihor Zhovkva, unul dintre consilierii președintelui ucrainean a spus că, pentru prima dată, negocierile au reușit să avanseze, însă Ucraina nu va tranzacționa „niciun centimetru” din teritoriu.

Negocierile dintre Rusia și Ucraina „au avansat cu siguranță”, a spus Ihor Zhovkva, adjunctul șef al Administrației președintelui Volodimir Zelenski. Și tot el a mai declarat că în cadrul discuțiilor de la Istanbul a fost prima dată când, în loc să dea ultimatumuri și de stabilirea liniilor roșii, partea rusă a ascultat poziția ucraineană.

Rusia şi Ucraina ar putea ajunge la un acord de pace în mai puțin de două săptămâni. Prima zi a noii runde de negocieri ruso-ucrainene s-a încheiat, după patru ore de discuţii, iar Rusia promite să reducă ostilitățile militare în jurul orașelor Kiev şi Cernihiv.

„Chestiunea principală este tratatul internațional în legătură cu garanții de securitate pentru Ucraina și doar după acest acord putem încheia acest război într-un mod dorit de Ucraina. A doua chestiune este o încetare a focului ca să putem rezolva toate problemele umanitare care s-au adunat”, spun negociatorii ucraineni.

sursa: playtech.ro

By GetNews