Loading

Începând de miercuri, 6 aprilie, a intrat în vigoare o propunere legislativă a Ministerului Mediului, care prevede amenzi mult mai mari şi chiar închisoare pentru românii care mai practică astfel de activităţi. Ministrul de Interne a subliniat că toţi poliţiştii şi prefecţii din ţară trebuie să se asigure că această lege va fi respectată, fără excepţii.

Joi, 7 aprilie, Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, şi Barna Tanczos, ministrul Mediului, au participat la o şedinţă comună cu prefecții și reprezentanții structurilor MAI, în cadrul căreia a fost lansată Campania Națională “Curățăm România” – ”Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”.

Ministrul Afacerilor Interne: Deșeurile sufocă comunitățile și distrug vieți și ecosisteme

Lucian Bode a apreciat inițiativa Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor de a lansa această campanie care vizează un mediu mai curat afirmând că această campanie reprezintă o încurajare pentru instituții și societate, în general, pentru a acorda o atenție mai mare curățeniei și protejării mediului înconjurător, care începe cu disciplina și responsabilitatea fiecăruia.

Ministrul Afacerilor Interne a dat asigurări că structurile MAI vor sprijini campania, amintind că și în trecut, personalul MAI a participat la alte campanii ecologice, din proprie inițiativă sau împreună cu alte autorități sau organizații neguvernamentale.

„Această campanie trebuie să imprime comportamente si atitudini civice sănătoase. Deșeurile sufocă comunitățile și distrug vieți și ecosisteme. Un rol important îl are conștientizarea acestui pericol și realizarea de acțiuni de educare a comunităților în legătură cu acest fenomen. (…)

Sunteți reprezentanții Guvernului în teritoriu, cei care dați tonul acțiunilor si transpuneți în practică acțiunile guvernamentale. Împreună cu autoritățile publice locale duceți acest mesaj cât mai aproape de cetățeni! Implicarea dumneavoastră este valoroasă și va contribui în mod decisiv la succesul acestui proiect de ecologizare la nivel național”, a precizat Lucian Bode.

Cum putem scăpa de incendiile provocate de către cei care dau foc resturilor vegetale?
Ministrul a vorbit şi despre o altă problemă cu impact asupra mediului înregistrată în ultima perioadă, respectiv incendiile provocate de către cei care dau foc resturilor vegetale.

„Aceste arderi necontrolate sunt extrem de periculoase și pot avea consecințe extrem de grave pentru mediu, dar și direct pentru noi prin pierderea de vieți omenești”, a mai declarat şeful MAI.

Lucian Bode a solicitat prefecților și șefilor structurilor MAI din teritoriu mai multă implicare în descurajarea acestor practici și în sancționarea celor produc incendii de vegetație, subliniind cât de important este să se acționeze preventiv, nu reactiv.„Obiectivul nostru este să dezvoltăm mecanisme funcționale si performante de monitorizare și control prin care să protejăm mediul și sănătatea populației. Efortul trebuie să fie la nivel național, gestionarea problematicii de mediu implicând deopotrivă autorități locale și centrale.Rolul nostru este acela de a spori colaborarea și de a perfecționa mecanismele de reacție și de răspuns instituțional pentru a gestiona cât mai eficient acest fenomen cu o dinamică accentuată”, a fost mesajul transmis de ministrul Afacerilor Interne.

Amenzi mai mari şi chiar închisoare pentru cei care dau foc la mirişti sau la deşeuri

În perioada 1 ianuarie – 14 martie 2022, numărul incendiilor provocate de cetățeni care au dat foc resturilor vegetale a înregistrat o creștere de 3,7 ori față de perioada similară a anului trecut. Cele mai multe incendii de vegetație au avut loc în jud. Prahova, Dâmbovița, Hunedoara, Gorj și Iași.

Reamintim că, în şedinţa de Guvern de miercuri, 6 aprilie, a fost aprobată o propunere a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor cu privire la modul în care sunt gestionate deșeurile.

Sursa: parohia.eu

By GetNews