Loading

Preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, nu mai consideră oportună organizarea unui referendum sau a unui sondaj de opinie oficial pe tema aderării ţării sale la NATO, deoarece este deja clar că majoritatea populaţiei este pentru aderarea statului scandinav la alianţa nord-atlantică, transmite sâmbătă dpa.

Un senator din Duma de stat a Rusiei a anunţat că Finlanda va suferi consecinţe serioase dacă va adera la NATO. Acesta spune că o astfel de mutare va transforma ţara într-o ţintă şi că „va asigura distrugerea ţării”.

„Dacă politicienii care conduc Finlanda vor face asta, va fi o greşeală strategică. Finlanda, care s-a dezvoltat în ultimii ani graţie legăturilor economice şi comerciale cu Rusia, ar deveni o ţintă. Cred că ar fi o tragedie teribilă pentru poporul finlandez. Finlandezii vor semna distrugerea propriei ţări”, a declarat Vladimir Dzhabarov, senator rus, conform Daily Mail.

Premierul Finlandei, Sanna Marin, a declarat recent că „atât aderarea, cât şi neaderarea la NATO sunt alegeri care au consecinţe. Trebuie să analizăm efectele pe termen scurt, dar şi pe termen lung, dar trebuie să avem în vedere scopul de menţinere a securităţii Finlandei şi finlandezilor”.

Finlanda are o frontieră de 1340 kilometri cu Rusia, cea mai lungă frontieră a unui stat UE cu Rusia. Relațiile Finlandei cu Rusia s-au schimbat într-un mod ”ireversibil”, a spus prim-ministrul Finlandei, Sana Marin, inversând cursul observațiilor anterioare conform cărora ar fi ”foarte puțin probabil” ca Finlanda să solicite aderarea la alianța militară în timpul mandatului său actual.

Oficialii ruși au avertizat cu privire la potențialele represalii, sub formă de consecințe militare și politice, în cazul în care Finlanda și Suedia aderă la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Serghei Belyaev, directorul celui de-al doilea departament european al Ministerului de Externe al Rusiei, a declarat agenției de presă de stat ruse Interfax că neaderarea Finlandei și Suediei la NATO este ”un factor important în asigurarea securității și stabilității în nordul Europei”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, pe 25 februarie — la o zi după începerea invaziei Ucrainei — a declarat că Moscova va trebui să răspundă dacă Suedia și Finlanda intenționează să adere la NATO.

”În mod clar, aderarea Finlandei și Suediei la NATO, care este în primul rând o alianță militară, ar avea repercusiuni politico-militare grave care ar cere un răspuns din partea țării noastre”, a spus ea.

sursa: som.ro

By GetNews