Loading

Codul Rutier ar putea suferi noi modificări. Astfel, ar putea fi introdusă o nouă regulă în baza căreia, dacă vei fi suprins că o vei încălca, te lasă fără permis de conducere și totodată poți suporta și o amendă contravențională de până la 1.200 de lei.

Aeastă nouă regulă se va aplica atât șoferilor cât și bicicliștilor. Noul proiect de Ordonanță urmează a fi pus în dezbatere publică. Potrivit acestuia, dacă ții în mână sau utilizezi cu mâinile în orice mod telefonul mobil sau a oricărui alt dispozitiv prevăzut cu înregistrate text, foto sau video, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzut în legislația actuală deținerea unui permis de conducere, iar acest vehicul se află în mișcare, conducătorul poate suporta o contravenție sancționată cu amenda de până la 1.200 de lei, iar în cazul șoferilor, cu suspendarea permisului

Așadar, noul proiect de lege, dacă va fi aprobat și va intra în vigoare urmează să sancționeze aspru pe participanții la trafic care vor utiliza telefonul mobil în timpul conducerii vehiculului

Proiectul de lege care te lasă fără permis de conducere

De asemenea, pentru susținerea proiectului de Ordonanță, legislatorii vin și cu exemple ale unor accidente grave care au fost cauzate de către șoferii care utilizau telefonul mobil pentru a transmite live pe Facebook. Aceste accidente sunt mult mai multe în realitate, însă unele dintre ele au ajuns să fie mediatizate, încă o dată fiind dovedit cât de periculos este utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii unui vehicul.

„La data de 12.10.2018 pe DN59, între localitățile Voiteni și Jebel din județul Timiș, conducătorul unui autoturism, în timp ce transmitea live pe Facebook, a lovit din spate un tractor agricol ce se deplasa în același sens, a fost proiectat pe sensul opus intrând în coliziune cu un alt autoturism ce se deplasa regulamentar.

În urma accidentului a rezultat decesul șoferului din primul autoturism și a unui minor de 9 ani din autoturismul cu care a intrat în coliziune. De asemenea, alte 4 persoane grav rănite (printre care și un copil de 3 ani) au fost tran sportate la spital. La data de 30.09.2018, pe strada Calea București din municipiul Craiova, județul Dolj, conducătorul unui autoturism, în timp ce transmitea live pe Facebook, a intrat într-un stâlp de iluminat. În urma accidentului, conducătorul auto turismului și-a pierdut viața.

La data de 19.07.2018, în județul Vrancea, un autoturism în care se aflau 4 tineri care transmiteau live pe Facebook, a intrat într-un cap de pod de pe marginea drumului. Accidentul s-a soldat cu decesul a două persoane si rănirea gravă a altor două”, arată proiectul.

În proiectul respectiv mai este menționat faptul că șoferii sancționați în temeiul acestuia, își vor putea recupera permisul suspendat abia după ce un examen de verificare a cunoștințelor regulilor de circulație precum și prmovarea acestuia. În cazul șoferilor care au permisul suspendat pentru o perioadă de 90 de zile, examenul poate fi susținut la cerere după curgerea termenului de minim 30 de zile de la data suspendării.

Sursa: https://playtech.ro/2022/greseala-banala-la-volan-care-te-lasa-fara-permis-de-conducere-si-1-200-de-lei-instant-din-buzunar/

By GetNews