Loading

Președintele american Joe Biden a declarat, sâmbătă, 26 martie, în timpul vizitei sale în Polonia, că liderul rus Vladimir Putin a fost surprins să descopere că nu a reușit să-i dezbine pe aliații NATO din cauza invazia sale în Ucraina. Liderul de la Casa Albă a făcut acestă declarație în în capitala poloneză Varșovia, unde s-a întâlnit cu miniștrii guvernului ucrainean și cu omologul său polonez Andrzej Duda.

Joe Biden se află în Polonia

Joe Biden urmează să țină un „discurs semnificativ” despre invazia Ucrainei de către Rusia, după sosirea la Varșovia, unde s-a întâlnit cu președintele polonez Andrzej Duda. Cei doi lideri sunt așteptați să discute despre dorința Varșoviei ca mai multe trupe americane să susțină flancul estic al NATO, precum și despre ideea unei misiuni internaționale de menținere a păcii. Diplomații americani și-au exprimat scepticismul față de această idee, pe care ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a criticat-o drept „foarte nesăbuită”.

Ce a dezvăluit președintele SUA despre Vladimir Putin

Americanii au declarat, vineri, că forțele ruse din Ucraina păreau să-și fi oprit ofensiva terestră pentru capturarea capitalei Kiev, concentrându-se pe obținerea controlului asupra regiunii Donbas (sud-est).

„Cred cu tărie că Vladimir Putin conta să poată diviza NATO, să poată separa flancul estic de vest. Dar nu a reușit să o facă, am rămas cu toții împreună. Consider că este atât de important ca noi, Polonia și Statele Unite, să ținem pasul”, a spus președintele american.

Discurs referitor la războiul din Ucraina

Joe Biden a adăugat că istoria a demonstrat că SUA nu trebuie să rămână pe margine în timpul conflictului din Europa.

„Am învățat din experiența tristă a două războaie mondiale, când am rămas în afară și nu am fost implicați în stabilitatea Europei, mereu ne bântuie asta. Așa că, în calitate de senator și membru al Comitetului pentru Relații Externe, ca vicepreședinte și acum ca președinte, spun că stabilitatea europeană este extrem de importantă pentru Statele Unite”, a explicat liderul american.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a anunțat că Joe Biden va „vorbi despre miza acestui moment, despre urgența provocării care urmează, despre ce înseamnă conflictul din Ucraina pentru lume și de ce este este atât de important să rămânem uniți în fața agresiunii ruse”.

Vizită în orașul polonez Rzeszów, situat la 170 km de Lviv. Ar putea deveni capitala de facto a Ucrainei

Liderul de la Casa Albă a vizitat orașul polonez Rzeszów, la aproximativ o oră de mers cu mașina de granița cu Ucraina, într-o demonstrație simbolică de sprijin pentru statele est-europene, martore la dezastrul din țara cotropită de ruși.

Avionul Air Force One a aterizat pe aeroportul Rzeszów-Jasionka din sud-estul Poloniei, la scurt timp după ora locală 14:00, vineri. Orașul se află la aproximativ 170 km de Lviv, care ar putea deveni capitala de facto a Ucrainei dacă metropola Kiev cade în mâinile Rusiei.

Purtând o mască neagră, Joe Biden a fost întâmpinat de ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, și de o mulțime de generali militari, însă nu și de Duda, al cărui avion din Varșovia a fost întors din drum și nevoit să aterizeze de urgență din cauza unor probleme tehnice.

Sursa: https://playtech.ro/2022/joe-biden-dezvaluire-neasteptata-despre-putin-a-crezut-ca-poate-diviza-nato/

By GetNews