Loading

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat Parlamentului României. “Ucraina nu este ultima țintă a ocupanților ruși. Rușii vor să ajungă la Odessa, iar de la Odessa e un pas până în Moldova. Este fundamental să apărăm și independența Moldovei. Iar asta înseamnă securitatea în întreaga regiune”, a spus liderul de la Kiev. Preşedintele Ucrainei și-a început intervenția cu un videoclip dramatic ce prezenta atrocitățile de la Bucha. În discursul său, Zelenski a făcut referire și la Revoluţia Română din decembrie 1989.

Preşedintele Ucrainei şi-a început luni discursul adresat Parlamentului României invitându-i pe parlamentari să vizioneze un film care prezintă victimele masacrului făcut de armata rusă la Bucha, o suburbie a Kievului. “Îmi cer scuze pentru imaginile dure, dar aceasta este realitatea la fel de dură”, a spus liderul ucrainean.

 Numele oraşului nostru Bucha va rămâne în istoria lumii, în istoria uciderii oamenilor. Până acum ştim de peste 300 de oameni torturaţi, oameni simpli, locuitori ai unui oraş simplu. Au fost cu mâinile legate la spate, împuşcaţi în ceafă sau în ochi.

– Militarii ruși au torturat oameni. Avem motive să considerăm că sunt mult mai mulți morți decât știm acum. De ce au făcut acest lucru pe 3 aprilie, în ziua când lumea a fost îngrozită să vadă cadavrele de la Bucha?

– De ce ei nu se ascund? De ce și acum, când lumea a înțeles foarte bine de se întâmplă? 

În 1989 a murit Nicolae Ceaușescu, când era clar că această persoană era inadecvată, că el și Securitatea trăgeau țara în jos, izolare de tot ce înseamnă progres. Acel regim se baza pe represiune și putere și nimic nu avea sfânt. Poporul român s-a ridicat, doborând un regim neadecvat. El nu putea fi convins de nimic. La fel nu pot fi convinși cei care vor să distrugă statul ucrainean. Acești oameni inadecvați au pierdut orice legătură cu realitatea. Sunt dispuși să sacrifice vieți pentru ideile lor nebunești.

– Și al doilea motiv: ei sunt convinși că liderii europeni sunt slabi și poporul european nu va reuși să-și apere valorile. Stimați români, împreună trebuie să oprim acești oameni inadecvați, care cred că li se permite orice, care fac genocid în Europa.

– Ucraina nu este ultima țintă a ocupanților ruși. Vor să ajungă la Odessa, iar de la Odessa e un pas până în Moldova. Este fundamental să apărăm și independența Moldovei. Iar asta înseamnă securitatea în întreaga regiune. 

– Se decide soarta Europei de Est. 

-Ce trebuie să facem. Da, au fost impuse sancțiuni, dar războiul durează deja de 40 de zile. După 8 ani de război în Donbass, Rusia trebuie să fie privată de toate resursele.

– Sunt convins că România va susţine tot ce trebuie pentru a impune dreptatea, sunt convins că România şi firmele româneşti vor participa la programele de refacere a Ucrainei de după război.

Mesajul lui Zelenski a fost precedat de discursuri ale preşedintelui Senatului și preşedintelui Camerei Deputaţilor. Florin Cîţu l-a numit pe Vladimir Putin criminal şi a solicitat izolarea economică totală a Rusiei. Demersuri pentru un discurs al preşedintelui Volodimir Zelenski în Parlamentul României au fost făcute încă de acum câteva zile

Volodimir Zelenski, tur de forță pentru a obține susținere internațională pentru Ucraina

În ultimele săptămâni, Zelenski s-a adresat direct parlamentarilor din mai multe ţări, mulţumind pentru ajutor şi cerând în continuare sprijin pentru a contracara invazia rusă. Zelenski s-a adresat inclusiv Congresului SUA.  

De asemenea, Zelenski a transmis direct mesaje locuitorilor din mai multe oraşe ale lumii, cerându-le să se opună războiului şi să ceară oficialilor naţionali sancţiuni dure pentru Rusia.  

Sursa: observatornews.ro

By GetNews