Loading

Cand expira permisele de conducere, in functie de categorie?

Pentru a putea conduce in mod legal un autoturism pe durmurile publice din Romania este nevoie sa detii un permis de conducere valabil. Ca orice alt document, permisul auto are o perioada de valabilitate limitata de care trebuie sa tii cont. 

Perioada de valabilitate este diferita in functie de categoria permisului de conducere si este indicat sa o verifici periodic astfel incat sa nu ajungi in situatia in care conduci un vehicul avand permisul expirat.

Criteriul dupa care este stabilita perioada de valabilitate a permisului de conducere este categoria de autovehicule specifica acestuia. Perioada de valabilitate poate fi de 5 sau 10 ani, urmand ca mai apoi sa fie nevoie de reinnoirea permisului.

Perioadele de valabilitate ale permiselor de conducere in functie de categorie in 2022:

Mai exact, dupa categorie, in Romania permisele de conducere sunt valabile astfel:

  • 5 ani: permisele de conducere obtinute pentru categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv;
  • 10 ani: permisele de conducere obtinute pentru categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl și BE.
  •  

Data de expirare a permisului de conducere se calculeaza in functie de data la care acesta a fost eliberat. Dupa terminarea perioadei de valabilitate, permisul poate fi reinnoit fara un nou examen de conducere, urmand o procedura specifica stabilita de catre Ministerul de Interne care include si un examen medical obligatoriu.

Daca pe perioada de valabilitate a permisului de conducere apar schimbari privind datele din acest document (de exemplu schimbarea numelui dupa casatorie), conducatorii auto trebuie sa solicite reinnoirea permisului de conducere.

Care este procedura de solicitare a unui nou permis de conducere in caz de distrugere, pierdere, furt?

Exista situatii in care conducatorii auto au nevoie de eliberarea unui nou permis de conducere pentru ca cel vechi s-a deteriorat, a fost furat sau pierdut. 

Conform legislatiei, astfel de situatii trebuie declarate in Monitorul Oficial in maxim 48 de ore. Pentru a putea conduce in continuare, se poate obtine o adeverinta de conducere provizorie, valabila pana la reinnoirea permisului.

Dupa declararea deteriorarii, furtului, pierderii, solicitarea eliberarii unui alt permis de conducere trebuie sa fie facuta in cel mult 15 zile catre unitatea de politie de pe raza localitatii in care conducatorul auto are domiciliul.

Solicitarea eliberarii unui nou permis se face in baza actului de identitate, a dovezii publicarii pierderii in Monitorul Oficial si a adeverintei provizorii de conducere.

Sursa: https://dailydriven.ro/perioada-valabilitate-permise

By GetNews