Loading

O poveste uluitoare a fost făcută publică de curând. Este vorba de o femeie pe care niște prieteni de familie au reușit să o interneze la Spitalul de psihiatrie, au devenit tutorii ei, i-au vândut un apartament și au făcut alte numeroase acte în numele ei.

”La sfârşitul anului 2013, Carmen a ieşit la plimbare cu căţeluşul ei. Când s-a întors, cineva îi schimbase butucul de la uşă şi nu a mai putut intra în casă. S-a dus la mama ei, de 84 de ani, care locuia în blocul alăturat.

Din acel moment, viaţa lor a devenit un coşmar”, relatează pentru Adevărul, Azota Popescu, preşedintele Asociaţiei Catharsis, cea care s-a implicat în rezolvarea cazului femeii internate fără voia ei la psihiatrie.

Mama lui Carmen a fost dusă cu ambulanța la spital, în februarie 2014. Urma s-o caute a doua zi la spital, dar n-a mai apucat. Un un poliţist a venit la uşă şi Carmen a fost condusă la Spitalul de Psihiatrie din Sfântu Gheorghe.

La plecare, printre vecini i-a zărit şi pe Elena şi Dumitru Nebunu, două vechi cunoştinţe ale familiei, din Craiova. La spital, femeia a fost vizitată de cei doi, care i-au spus că este bolnavă şi este mai bine să stea câteva zile internată.

Între timp, mama lui Carmen, de supărare, a făcut un şoc puternic care i-a provocat un infarct şi a murit a doua zi, după ce se externase.

Soţii Nebunu au reuşit să obţină punerea lui Carmen sub interdicţie judecătorească şi numirea lor ca tutori, convingându-l pe un medic din Sfântu Gheorghe că este vorba de o persoană bolnavă psihic.

A fost suficient ca femeia să ajungă la Spitalul de Psihiatrie din Craiova, prin transfer, iar, de acolo, la două clinici de psihiatrie, în care a petrecut ani de zile.

Deoarece soţii Nebunu erau tutori ai femeii, medicii considerau că nu e nevoie să o mai vadă pe Carmen şi eliberau documente cu înscrisurile solicitate de familia din Craiova.

Între timp, soţii Nebunu vânduseră unul din apartamentele lui Carmen şi se pregăteau să îl vândă şi pe cel din Sfântu Gheorghe. Fără să ştie, femeia era pensionată medical, iar banii erau încasaţi de familia Nebunu.

Asociaţia Catharsis a reuşit să obţină dreptul de a o duce pe Carmen la o expertiză medicală, iar medicii au ajuns la concluzia că femeia nu suferă de boli psihice.

Cu rezultatul expertizei şi dovezile obţinute de detectivi particulari care au făcut investigații în acest caz, Azota Popescu a deschis un proces la finalul căruia a obţinut externarea lui Carmen.

La întoarcerea acasă, Carmen a mai găsit doar un apartament degradat şi un automobil ruginit. A întâmpinat o serie de dificultăţi în a-şi relua viaţa: nu avea acte, iar apartamentul nu mai era conectat la gaz şi curent şi a aflat că este invalidă pe viaţă.

Are decizia de pensionare medicală nr. 335362 din 24 iunie 2015, care menţionează următoarele ”capacitatea de muncă pierdută în totalitate, încadrată în gradul de invaliditate 2. Data ivirii invalidităţii, 13.03.2015, termen de revizuire 20.04.2018”.

Carmen spune, însă, că nu a fost niciodată faţă în faţă cu comisia de expertiză medicală de la Casa de Pensii, fiind o adevărată enigmă modul cum a fost eliberat documentul.

Ea a renunţat la orice pretenţii faţă de făptuitori după ce judecătorii au decis să primească înapoi toate bunurile de care a fost deposedată (sau contravaloarea acestora), lucru care s-a şi întâmplat.

Deși pentru justiție cazul a fost încheiat, autoritățile ar trebui să se autosesizeze în acest caz având în vedere actele petrecute…

Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.

Sursa:

By GetNews