Loading

Ratele românilor vor putea fi amânate. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, joi, că Guvernul a ajuns la un acord cu băncile în acest sens. Președintele Camerei Deputaților a dezvăluit și ce se dorește în privința pensiilor, precum și ce se va întâmpla cu taxele în România și cu salariile în următoarea perioadă.

Marcel Ciolacu, despre rate și taxe

Liderul PSD a spus că există varianta amânării ratelor la bănci pentru români. Aceasta a fost discutată cu băncile și s-a ajuns la un acord. Fiecare măsură va fi detaliată luni, când se va clarifica modul de aplicare.

În ceea ce privește taxele, social-democratul Marcel Ciolacu a spus că acestea nu vor crește. Președintele PSD a adăugat că a trecut vremea în care statul face un efort de la bugetul statului, cu o relaxare fiscală pe o anumită zonă.

„Cel mai important în acest moment este dacă eu reduc o taxă la buget să văd costurile să nu mi se mărească la buget tot mie. Iau de exemplu taxa clawback la un medicament de un leu, nu mai produc medicamentul de un leu și atunci trebuie să compensez un medicament similar care costă trei”, a explicat Marcel Ciolacu, la Digi 24.

Marcel Ciolacu, despre posibilitatea creșterii pensiilor

De asemenea, Marcel Ciolacu a spus că pentru creșterea pensiilor, trebuie să se stabilească dacă această măsură ar fi sustenabilă. Liderul PSD a amintit că acestea au crescut la data de 1 ianuarie, iar programul de guvernare prevede regândirea lucrurilor, până pe 30 mai. El s-a referit și la pensiile speciale.

Marcel Ciolacu a menționat că cel mai îngrozitor i se pare faptul că există în țară anumite categorii de pensionari care ies la pensie cu o sumă mai mare decât indemnizația pe care au avut-o când erau în activitate. El a precizat că va fi reglementată legislația.

„(Eliminarea pensiilor speciale, jalon în PNRR până la finalul anului, n.r.): Am crezut că au rezolvat-o în prima lună de guvernare. Eu pot să vă spun că nu am pensie specială. La sfârșitul fiecarui mandat mi-am dat demisia să nu beneficiez. Vom vedea noua abordare. Părerea mea – cred că trebuie găsită o soluție în zona de impozitare”, a spus Marcel Ciolacu.

Președintele Camerei Deputaților a adăugat că, din punctul său de vedere, cel mai corect reper este salariul președintelui României, Klaus Iohannis. Mai exact, pornind de la acesta să fie făcute praguri de impozitare.

Ce se va întâmpla cu salariul minim pe economie în România

Marcel Ciolacu a mai spus că se discută să nu crească salariul minim pe economie, pe care l-a numit „un fel de ajutor social”. Potrivit liderului PSD, trebuie să existe predictibilitate pentru mediul de afaceri, iar social-democrații au venit cu o lege prin care au limitat salariul minim pentru 12/24 de luni.

„Este posbil să fie 200 de lei pe care să îi dea în plus angajatorul, fără să fie taxați. Lași o portiță. Trebuie să găsim linia dintre toți românii în care să existe efortul comun pentru depășirea acestei perioade. Trebuie spus sincer, nu chiar așa cum a spus domnul Hunor, dar dacă o țară ca Germania intră în recesiune, aceasta va ajunge și la noi. De aceea există priorități și oportunități la care ne gândim dacă se întâmplă așa ceva”, a mai spus Ciolacu.

Totuși, Marcel Ciolacu a spus că există intenția majorării salariului minim în domeniul agriculturii la 3.000 de lei, așa cum este cel din construcții. Liderul PSD a precizat că România a rămas grânarul Europei, iar cel de-al doilea în clasament este Ucraina aflată acum în război.

Cine ar putea primi bani de la stat

Marcel Ciolacu a mai spus că se discută despre acordarea unor vouchere în valoare de 50 de euro, la două luni, pentru persoanele vulnerabile. Aceasta în contextul în care există acum un preț predictibil în ceea ce privește energia electrică.

„S-a reușit să ținem inflația cu o singură cifră și sperăm cu aceste măsuri să continue. Am reușit, împreună cu BNR, să ținem cursul valutar sub 5 lei. Este posibil să crească inflația la 2 cifre dacă nu suntem eficienți guvernamental. Este bătălia eficienței guvernamentale.

Este posibil să avem și o criză economică. (…) Noi ne-am învățat demult lecția cu Rusia și nu suntem atât de dependenți de gaze și petrol. Exista o dependență de Ucraina în zona de materiale de construcții, de îngrășăminte. În Europa, numai o țară industrializată puternic cum e Germania poate să declanșeze o criză.

Luni venim cu un plan de măsuri pentru România, 17,3 miliarde de lei, cu o extensie până la 4 milioane de euro, unde componenta în zona economică este mai mare decât în zona socială, să se pornească motoarele și blocajele din zona de investiții.”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a menționat că este posibil să își dorească funcția de premier, dacă va considera că are capacitatea și informația ce sunt necesare pentru „a duce lucrurile în dinamica respectivă”. Cât despre Ucraina, el a spus că România va trebui să o ajute să se reconstruiască în urma războiului declanșat de liderul rus Vladimir Putin, pe care l-a numit „criminal de război”.

Sursa: impact.ro

By GetNews