Loading

Situația din Ucraina escaladează cu fiecare moment din clipa în care președintele rus a anunțat, pe 24 februarie dimineața, că va ataca și bombarda țara pentru a „proteja” regiunile Donețk și Lugansk. Începând de joi, Ucraina a înregistrat 198 de morți și sute de răniți. În plus, oamenii și-au lăsat în urmă tot ce aveau și au plecat din țară spre Polonia, Republica Moldova sau România. În acest context, președintele ucrainean a ales să rămână la Kiev și să lupte alături de cetățeni pentru independența și libertatea țării. 

România, primul pas pe care îl face în contextul războiului Ucraina-Rusia

UPDATE ora 19:40: În urma măsurilor anunțate de România, Rusia a decis să își închidă și ea spațiul aerian pentru toate companiile de la noi. AACR a emis un comunicat prin care a anunțat implementarea măsurii începând cu ora 15:00.

„Ca urmare a deciziilor neprietenoase ale autorităţilor aviatice din România, Rusia şi-a închis spaţiul aerian pentru companiile aeriene din România”, se arată în anunţul agenţiei aeronautice federale ruse Rosaviatsiya, potrivit sursei citate de Agerpres.

Știrea inițială:

Rusiei i s-au impus interdicții și sancțiuni din parte țărilor aliate NATO. De altfel, România a luat decizia de a se retrage din Banca internațională de investiții în care Rusia este principale acționar. Anunțul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al Guvernului român, Dan Cărbunaru. 

”România urmează să demareze procedurile de retragere din Banca Internaţională de Investiţii (BII)”, a declarat acesta, după informația potrivită treia România își închide spațiul aerian pentru aeronavele rusești.

„Pe lângă BII mai este și BICE. Acestea sunt cele două bănci din care România trebuie să se retragă.
– Banca Internațională de Cooperare Economică (BICE) ( instituție financiară internațională cu sediul la Moscova, Federația Rusă)
– Banca Internațională de Investiții (BII)”, este mesajul publicat de Florin Cîțu pe contul său personal de Facebook.

Țara noastră a început procedura de suspendare a dreptului de survol deasupra teritoriului său și dreptul de aterizare pe teritoriul pentru aeronavele ruse.

„Pot să prezint o serie de decizii pe care Task-force-ul le-a analizat şi le-a luat. În primul rând, că România a început procedura de suspendare a dreptului de survol deasupra teritoriului său,

precum şi a dreptului de aterizare pe teritoriul României pentru aeronavele care aparţin companiilor din Federaţia Rusă.

Aceste proceduri se vor derula în cursul acestei zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului într-o conferință susținută la Palatul Victoria.

Mai multe țări au luat aceeași decizie

Și țări precum Cehia, Bulgaria și Polonia au anunțat măsuri asemănătoare și au închis spațiul aerian pentru companiile aeriene rusești, în contextul agresiunii militare în Ucraina de către Moscova. 

„Interdicţia se va aplica de la miezul nopţii (vineri, 23.00 GMT)”, a declarat Piotr Muller, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez.

„Cu începere de la miezul nopţii, oprim traficul tuturor companiilor aeriene ruseşti în spaţiul aerian ceh”, a spus la ministrul ceh al transporturilor, Martin Kupka.

Sursa: https://playtech.ro/stiri/romania-primul-pas-in-a-se-dezice-de-rusia-nu-mai-e-cale-de-intoarcere-478402

By GetNews