Loading

Conflictul militar pe care Rusia l-a declanșat în țara vecină a schimbat radical ierarhia exportatorilor la nivelul Uniunii Europene. Țara noastră a ajuns să dețină supremația și să fie principalul furnizor pentru numeroase produse, de când lanțurile de aprovizionare ale Rusiei și Ucrainei au început să nu mai funcționeze, pe fondul conflictului.

Cele două state implicate în conflict erau răspunzătoare de cantități impresionante de materii prime, produse, alimente și cereale, însă din cauza conflictului, piețele internaționale de mărfuri sunt puternic afectate și se află sub o presiune uriașă.

Astfel s-a creat contextul favorabil României, de a deveni principal exportator de anumite produse, iar acum numeroase state ale lumii sunt dependente de noi.

Ce reușim să exportăm în întreaga lume

Se pare că, în primele două săptămâni de război, România a fost cel mai mare exportator de soia, ulei de floarea-soarelui și porumb din din Uniunea Europeană.

Într-un raport recent, membrii Comisiei Europene indică ce volume impresionante de mărfuri am reușit să trimitem peste graniță, statelor care se alimentau de la Rusia și Ucraina și care au nevoie de aceste produse:

– peste 6.600 de tone de făină de floarea-soarelui
– 300 de tone de floarea-soarelui
– aproximativ 5.000 de tone de soia boabe
– aproximativ 6.500 de tone de ulei de floarea-soarelui.

Sursa: https://playtech.ro/2022/romania-transformata-de-razboi-intr-un-lider-in-ue-acum-toti-depind-de-noi/

By GetNews