Loading

Ce categorie de salariați români va putea ieși mai devreme la pensie, potrivit unui proiect de lege votat recent de Camera Deputaților. Însă momentan, proiectul de lege se îndreaptă spre președintele țării pentru a fi promulgat. Pentru a fi pus în aplicare, proiectul de lege trebuie semnat de președinte, iar apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.

Românii care pot ieși mai devreme la pensie

Conform unui proiect de lege votat recent în Camera Deputaților, salariații care au lucrat în grupa I și/sau a II-a de muncă în termocentrale pe baza de cărbune, incluzând unitățile de extracție a cărbunelui vor beneficia de vârsta aplicată grupei de muncă. Proiectul se îndreaptă spre președintele țării pentru a fi promulgat.

Proiectul de lege va completa Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și va recunoaște grupele de muncă pentru aceia care au desfășurat activități de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, ce includ și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției de energie electrică și extracției cărbunelui.

„Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariații au desfășurat activități dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. i) (cele menționate mai sus, n.red.) în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă”, este prevederea ce îi va ajuta pe cei care au lucrat în termocentralele pe bază de cărbune și în extracția de cărbune să iasă mai repede la pensie.

Ce se întâmplă în cazul celor care sunt deja la pensie

Și cei care sunt deja pensionari pot beneficia de aceste prevederi, la cerere. Pentru ei, drepturile de pensie recalculate se vor acorda începând de luna următoare celei în care s-a depus solicitarea, după ce proiectul de lege va intra în vigoare. Iar dacă, după recalculare, reiese o pensie mai mică decât cea cuvenită anterior, se va păstra cuantumul mai avantajos.

Proiectul de lege vine după ce în iulie 2021 Legea Pensiilor a fost modificată ca să includă activitățile menționate anterior în cadrul locurilor de muncă, în condiții speciale. Astfel, după ce proiectul de lege va fi semnat de către președintele țării și va fi publicat în Monitorul Oficial, acesta va acorda celor care au muncit în termocentralele pe bază de cărbune și în minele de cărbune noi beneficii în ce privește pensiile.

Proiectul de lege nu este în vigoare la ora actuală, ci trebuie mai întâi să fie semnat de șeful statului și apoi publicat în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare.

Sursa: https://playtech.ro/stiri/romanii-care-pot-iesi-mai-devreme-la-pensie-cine-va-beneficia-legea-urmeaza-sa-intre-in-vigoare-485947

By GetNews