Loading

Muncitori din Bulgaria şi România sunt tratați ca sclavii în continuare la un abator din Germania, dezvăluie un documentar difuzat pe postul german SAT 1, potrivit news.ro.

Echipa de realizatori SAT.1 a trimis sub acoperire o femeie din Bulgaria, cu două diplome universitare, să studieze condiţiile de muncă din abatorul miliardarului Clemens Tönnies, relatează site-ul Novinite.com. Abatorul a devenit celebru în 2020, după ce aici a apărut un focar de Covid-19, peste 2.000 de angajaţi s-au infectat. Atunci, presa germană a făcut pentru prima oară dezvăluiri despre condiţiile de trai ale muncitorilor bulgari şi români din abator

”Am muncit doi ani în abatoarele Tönnies şi rar am terminat de muncit după cele opt ore convenite. Cel mai adesea am muncit 12-13 ore. Am trecut orele suplimentare în fişe, dar nu s-au reflectat în salarii”, povestea un român pentru Deutsche Welle atunci. Opt-zece angajaţi locuiau într-un apartament, iar fiecare era obligat să plătească o chirie de 200 de euro pe lună. Imobilele în care locuiesc muncitorii aparţin abatoarelor, iar chiria este de obicei de două-trei ori mai mare decât în zonă, susținea atunci românul.

”În abatoare este frig şi umed, iar benzile se mişcă repede. În apartamentul nostru comun, noaptea, îmi aud colegii plângând, din cauza durerii şi a mâinilor umflate. Însă ne încurajăm unii pe alţii”, declara el. Proprietarul abatorului, Clemens Tönnies, a cerut ulterior scuze în presa germană, după aceste dezvăluiri. ”Mai presus de orice, oamenii sunt importanţi pentru mine şi vreau să le cer scuze”, a promis el atunci.

Muncitorii din Balcani sunt ”sclavi perfecţi”. Ei fac munca pe care germanii nu ar accepta să o facă vreodată, acuză Milena, care spune că are două diplome universtare în Bulgaria, dar că ”în ţara mea nu am nicio şansă să muncesc în specialitatea pe care am studiat-o”.

Bernhard consideră că acesta este motivul exploatării persoanelor educate din România şi Bulgaria. ”Viaţa din Germania este lăudată în presă: «O, vino în Germania şi câştigă bani buni!”, declară ea.

Jurnaliștii nemți susțin că echipa lor a fost oprită de maşini de poliţie care au încercat să obstrucţioneze filmarea. ”Există o legătură între miliardarul Tönnies şi poliţia locală”, acuză ea.

Imediat după difuzarea documentarului, avocaţi ai lui Tönnies au trimis o scrisoare de ameninţare, însă acest lucru nu a oprit echipa.

”Scopul principal al filmului nostru este să îndepărteze teama muncitorilor, pentru că cel mai trist lucru este că pentru ei este în regulă. În Germania, muncitorii au drepturi, însă ei nu le cunosc”, dubliniază jurnalista.

Jana Bernhard denunţă o ”sclavie modernă” prin care sunt exploataţi oameni săraci, dar educaţi cu scopul de a-i îmbogăţi pe proprietarii abatoarelor germane.

Sursa: https://observatornews.ro/extern/romanii-tratati-ca-sclavii-in-continuare-in-abatoarele-miliardarului-tnnies-muncesc-in-sange-pana-la-glezne-nu-au-voie-la-toaleta-451924.html

By GetNews