Loading

Rusia este acuzată că a făcut zeci de mii de victime de război prin folosirea unor substanțe chimice necunoscute.

Rusia primește acuzații din partea regimentului Azov că au folosit substanțe toxice asupra civililor și militarilor din Mariapul, consecințele fiind sindrom vestibular și insuficiență respiratorie.

Se crede că această substanță toxică a fost împrăștiată cu ajutorul unei drone. În cazul în care se cofirmă că acest lucru este adevărat, Rusia ar fi marcat deja prima dată când au folosit arme chimice împtriva ucrainenilor.

Unul dintre generalii trupelor a menționat că folosirea armelor chimice le vor asigura reușita în a cuceri una dintre uzinele existente în Marupol.

„Acum trebuie să ne ocupăm de blocarea acestei uzine, să găsim toate intrările și toate ieșirile, în principiu este posibil să facem asta. Și după aceea să punem planul în aplicare.

Cred că trupele chimice vor găsi o cale să scoată cârtițele din bârlogul lor”, spune generalul.

Radu Tudor, analist militar și jurnalist, a oferit o explicație și a detaliat ce ar putea însemna dacă armele chimice ar fi folosite în Ucraina.

„Ceea ce vedem este o încălcare extrem de gravă a legilor internaționale și această pagină se adaugă la dosarul crimelor de război pe care Vladimir Putin și generalii săi îl au deja întocmit de Curtea Penală Internațională”, este
de părere Radu Tudor.

„Cred că trebuie să lansăm un avertisment public pentru instituțiile europene de mediu, pentru instituțiile naționale românești de mediu, să fim foarte, foarte atenți cu monitorizarea calității aerului și a modalității în care aceste substanțe chimice ar putea să atingă și țărmul românesc al Mării Negre, cu toate consecințele pe care ni le imaginăm de aici”, a mai spus jurnalistul.

Primarul din Mariapul a anunțat că, în urma atacului cu substanțe chimice periculoase, mai mult de 10 000 de civili și-au găsit sfârșitul, însă este destul de probabil ca numărul lor real să depășească 20 000.

Oficialul a mai declarat că, din cauza refuzului armatei lui Vladimir Putin, accesul convoaielor umanitare nu a fost permis, cu scopul de a ascunde crimele.

Prin intermediul unui mesaj pe Facebook, Brigada 36 de puşcaşi marini, cei care se luptă să apere orașul Mariapul, a transmis că lupta continuă chiar dacă sunt epuizați și dezatmați.

„Dragă popor ucrainean! Suntem Brigada a 36-a Marină. Apărăm Mariupol de 47 de zile, de la începutul războiului. Am fost bombardați din avioane, din artilerie, tancuri şi alte arme de foc. Ne-am apărat cu demnitate, făcând imposibilul. Dar orice resurse tind să se epuizeze. Fără capacitatea de a ne apăra, inamicul ne-a împins treptat în uzina Azovmash, ne-a înconjurat cu foc şi acum încearcă să ne distrugă.

Timp de mai bine de o lună, pușcașii au luptat fără aprovizionare cu muniție, fără hrană, fără apă, și au murit în grupuri. Muntele răniților este aproape jumătate din brigadă. Au mâinile şi picioarele rupte, dar pot merge înapoi la luptă. Toată infanteriei a fost ucisă. Ei mor, dar se luptă. Ne apropiem treptat de final… Astăzi va fi probabil ultima luptă”, a transmis într-o postare pe Facebook Brigada 36 de pușcași marini.

sursa: som.ro

By GetNews