Loading

Premierul Nicolae Ciucă a făcut mai multe declarații, în cursul zilei de luni, în conferinţa de presă comună organizată după reuniunea şefilor de Guvern ai statelor aliate NATO din Europa de Sud-Est, de la Sofia, spunând că ”Rusia este acum cea mai serioasă ameninţare pentru securitatea noastră comună”.

Nicolae Ciucă, despre pericolul reprezentat de Rusia

„Avem nevoie de o apărare mai puternică pentru o descurajare mai eficientă şi avem nevoie de mai multă rezilienţă a societăţii şi a infrastructurii pentru o mai bună securitate”, a mai spus şeful Executivului.

Premierul Nicolae Ciucă a mai declarat și că această întâlnire a oferit o oportunitate oportună de a aprofunda consultările cu privire la consecinţele invaziei Ucrainei de către Federaţia Rusia asupra securităţii Europei de Sud-Est.

„Aceste discuţii sunt o continuare oportună a Summitului NATO de la Bruxelles de săptămâna trecută. Războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei afectează grav climatul de securitate din regiunile Mării Negre şi din Europa de Sud-Est. Avem nevoie de coordonare, iar „Împreună” este cheia în orice gestionare a conflictelor.

De aceea, împreună cu colegii mei, am decis să rămânem fermi în orientarea noastră strategică către valorile euro-atlantice, esenţiale pentru democraţiile noastre. Este datoria şi responsabilitatea noastră să ne protejăm cetăţenii, fiind membri ai celei mai puternice alianţe politice şi militare din lume. Ne angajăm ferm în apărarea valorilor noastre, împreună cu toţi aliaţii noştri”, a declarat Nicolae Ciucă.

„O atenţie deosebită ar trebui acordată Republicii Moldova”

Tot în cursul zilei de astăzi s-a discutat despre cum să se dezvolte cooperarea ca aliaţi ai NATO pentru a consolida postura de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic.

„Ţările noastre au deja o expertiză puternică de cooperare regională în domeniul apărării care poate fi valorificată în acest scop. I-am invitat pe aliaţii noştri să contribuie la structurile NATO de pe teritoriul nostru. Am dat dovadă de o abordare constructivă în a-i ajuta pe partenerii noştri să facă faţă consecinţelor acestui război neprovocat, condus de Rusia.

Ucraina se află într-o situaţie critică. O atenţie deosebită ar trebui acordată Republicii Moldova, care se confruntă cu crize care se suprapun. Criza refugiaţilor a pus la încercare rezistenţa instituţiilor statului şi dificultăţile economice ale acestora ca urmare a războiului”, a mai spus premierul României.

Premierul a ținut să reconfirme sprijinul ferm al României pentru adoptarea cadrelor de negocieri, dar și faptul că se vor organiza în scurt timp primele Conferinţe interguvernamentale atât cu Republica Macedonia de Nord, cât şi cu Republica Albania

Sursa: playtech.ro

By GetNews