Loading

Conduci și ești atent la drum, când de nicăieri, o lumină apare în bord. Aceasta seamănă cu motorul unei mașini, iar cuvintele „check” sau „check engine” pot apărea alături. Este lumina motorului de verificare – una dintre cele mai de temut martori de bord cunoscuți omenirii.

Dacă te afli în această situație, am atât vești bune, cât și vești proaste. Vestea bună este că lumina de verificare a motorului nu înseamnă întotdeauna că ceva este în neregulă cu mașina ta. Vestea proastă este: lumina de verificare a motorului poate însemna că este ceva îngrozitor de neregulă cu mașina ta.

check-engine

De ce este aprinsă lumina motorului de verificare?

Ledul de verificare a motorului se poate aprinde din mai multe motive. De exemplu, ceva atât de simplu precum un capac de benzină slăbit poate declanșa avertismentul. Și problemele majore, cum ar fi componentele interne ale motorului defectuoase, pot aprinde lumina. Pentru a ști cu adevărat ce este în neregulă cu mașina ta, cel mai bine este să mergi cu ea la un service.

Există nenumărate motive pentru care lumina motorului de verificare s-ar putea aprinde. Această lumină de motor este o parte importantă a sistemului de diagnosticare al vehiculului tău. Computerul mașinii tale va aprinde avertismentul ori de câte ori detectează o problemă cu grupul motopropulsor (motor, transmisie și componente aferente) care ar putea crește emisiile din țeavă de eșapament.

De exemplu, un capac defect de gaz, care ar permite vaporilor de combustibil să scape în atmosferă, poate declanșa lumina. De asemenea, o problemă internă a motorului care provoacă o rată de aprindere și, prin urmare, emisii crescute de hidrocarburi, poate aprinde lumina. Și pentru a complica lucrurile, deoarece fiecare mașină este diferită, ceea ce declanșează lumina poate varia în funcție de an, marcă și model.

Cu alte cuvinte: nu există nicio modalitate de a spune exact de ce lumina motorului de verificare este aprinsă fără a efectua lucrări de diagnosticare.

Ceea ce este sigur este că ledul de verificare a motorului se aprinde pentru probleme legate de grupul motopropulsor. Problemele cu sistemul de frânare vor declanșa ledul ABS, mai degrabă decât lumina de verificare a motorului.

Desigur, în zilele noastre, deoarece diferite părți ale unui vehicul sunt strâns legate între ele, în unele cazuri rare, o problemă în cadrul unui subsistem poate declanșa avertismente într-un alt subsistem. Dar, în cea mai mare parte, ledul de verificare a motorului înseamnă că există o problemă undeva în grupul de propulsie sau în componentele aferente.

Sursa: https://playtech.ro/2022/s-a-aprins-martorul-de-bord-check-engine-ce-inseamna-cand-esti-avertizat-sa-verifici-motorul/

By GetNews