Loading

Apropierea sărbătorilor readuce în prim-plan un fenomen infracțional specific sezonului: escrocheriile cu oferte false de cazare pentru petrecerea sărbătorilor în cabane sau vile la munte. Metoda de lucru e simplă: infractorii postează anunțuri pe site-urile de profil folosind date și fotografii false, oamenii îi contactează și plătesc un avans. Apoi, infractorii dispar cu banii și nu mai răspund la telefon.

Ioana* a căutat o vilă pentru a petrece Revelionul cu prietenii. A găsit un anunț pe Olx și a intrat în contact cu persoana care-l postase. Anunțul avea fotografii, totul părea ok, spune ea. Persoana în cauză a cerut un avans de 1.500 de lei dintr-un total de 5.000 de lei. A trimis chiar și o copie de buletin.

„Am încheiat un «contract» cu fratele tipului. Acum, surpriză: nu mai răspunde la niciun telefon, iar anunțul a fost șters”, spune ea.

Așa că grupul de prieteni a rămas cu banii luați. Căutând mai departe, aceștia au găsit și buletinul de identitate pe internet, iar acesta este dat pierdut. Olx trimite păcăliții la Poliție Platforma online Olx spune că anunțul a fost postat în data de 23 noiembrie, iar în data de 5 decembrie a fost șters. Compania a primit o sesizare în data de 7 decembrie și a transmis un mesaj celui reclamat, dar nu a primit răspuns.

Olx susține că monitorizează anunțurile 24 de ore din 24 și că a reușit să blocheze peste 90% din tentativele de fraudă. La ce trebuie să fii atent Societatea spune că utilizatorii trebuie să fie atenți la datele de contact, pozele, prețul, adresa, numele și termenii și condițiile contractului, iar dacă acestea trezesc suspiciuni, să contacteze Olx pentru a verifica mai departe contul respectiv. Raportările se pot face pe: contact@olx.ro, chat OLX sau secțiunea Raportează din cadrul fiecărui anunț. Compania a realizat un ghid cu principalele aspecte care trebuie verificate în cazul anunțurilor de acest tip: datele de contact – dacă vânzătorul nu poate fi contactat la telefon, trebuie contactată echipa suport a platformei. Compania recomandă ca discuțiile să fie purtate prin mesaje Olx, nu pe WhatsApp sau e-mail. adresa – aceasta poate fi căutată pe Google Maps sau Google Streetview, astfel încât să fie verificat dacă chiar există proprietatea din anunț la adresa în cauză. numele – orice pensiune respectabilă are o denumire prin care poate fi găsită, conform Olx. Dacă nu are unul trecut pe site, trebuie să întrebați care este numele, pentru a o putea verifica și pe alte site-uri. prețul – există două semne dacă ceva este în neregulă: fie prețul este neobișnuit de mic față de cel al cazărilor similare, fie avansul este deosebit de mare. termenii și condițiile contractului – documentul trebuie analizat cu atenție înainte de semnare pentru a vedea dacă există clauze defavorabile sau suspecte. link-ul platformei în care faceți plata trebuie să fie neapărat de forma „https”, adică cu „s” în coadă. Acesta vine de la „secure”, ceea ce înseamnă securizat. Acest lucru garantează că plata este sigură. Link-ul trebuie să conțină o iconiță cu un lacăt închis în dreptul câmpului de căutare.


sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/s-au-intors-escrocheriile-cu-cazari-false-de-craciun-si-revelion-pe-site-urile-de-anunturi-ce-sa-faci-ca-sa-nu-cazi-in-plasa-3888078?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=observator-page-post

By GetNews