Loading

În prezent, legislația prevede că „suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției”.

„Concret, în prima zi după cele 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, fără a fi necesar ca cel asupra căruia s-a aplicat măsura să mai fie înştiinţat în vreun fel, dreptul de a şofa este suspendat. Dacă persoana în cauză este ulterior depistată conducând, i se va întocmi dosar penal. Şi în situaţia în care ia la cunoştinţă de conţinutul hotărârii judecătoreşti, dacă doreşte să depună permisul de eonducere, fără ca hotărârea să ajungă la organul de poliţie competent, dispoziţia de suspendare a dreptului de a conduce nu poate fi întocmită. Adesea se întocmeşte dispoziţie de suspendare a acestui drept, retroactiv, mult după ce efectele au fost produse”, susțin autorii proiectului.

Ce urmează să se schimbe

Potrivit celor care au redactat proiectul, în ultimii doi ani, prevederea în vigoare a condus la acte de cercetare penală neoportune şi s-au aplicat unele sancţiuni complementare care, implicit şi inevitabil, au condus la pierderea locului de muncă a multor angajați ce depind de permisul de conducere şi deci de dreptul de a conduce vehiculele pe drumurile publice.

„Într-un stat de drept oportunitatea înregistrării unui dosar penal trebuie să ţină cont de existenţa vionovăţiei cerută de lege dincolo de orice îndoială rezonabilă”, afirmă autorii proiectului.

Astfel, soluția propusă în proiect este, prin urmare, formulată în următorul mod: „sancţiunea contravenţională complementară constând în suspendarea dreptului de a conduce îşi produce efectele în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii judecătoreşti titularului permisului”.

Sursa: https://playtech.ro/2021/schimbare-importanta-pentru-toti-soferii-romani-ce-se-intampla-cu-carnetul-de-soferi-o-veste-buna/

By GetNews