Loading

Noile modificări ale Codului Rutier au intrat în vigoare, iar șoferii trebuie să fie foarte atenți la câteva detalii. De exemplu, șoferii riscă amenzi mai mare pentru multe abateri de la legislație. Va fi sancționat și comportamentul agresiv pentru cei care conduc mașinile pe drumurile publice. O problemă gravă în România a fost tranșata în noul Cod Rutier și va fi amendată cu 2.900 de lei. 

Ce schimbări s-au făcut în Codul Rutier 2022

Codul Rutier 2022 s-a modificat conform Ordonanței de Urgență stabilită de Guvern. De exemplu, șoferii agresivi în trafic vor fi sancționați grav. Cei care schimbă benzile de mai multe ori pentru a depăși un șir de mașini care circulă în același sens, dar și cei care întorc mașina cu frâna de mână sau care nu respectă distanța față de alt vehicul vor fi amendați grav. 

Comportamentul agresiv se referă și la intimidarea altui participant la trafic, claxonatul abuziv sau semnale cu farurile, drifturile sau motocicliștii care merg pe o singură roată – toți aceștia riscă amenzi între 580 de lei și 725 de lei, dar și sancțiuni contravenționale complementare și suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile. 

Șoferii care încalcă regulile de circulație pe autostradă vor primi și ei amenzi. Cei care circulă pe banda de urgență fără motiv pot lua amenzi de până la 2.900 de lei. 

Crește perioada de suspendare a permisului pentru aceste fapte

Totodată, noul Cod Rutier prevede suspendarea permisului pentru o perioadă de 120 de zile pentru „executarea pe autostradă a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, de a circula sau de a traversa de pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile, de a circula în sens contrar direcţiei de mers pe calea unidirecţională”.

De altfel, sancțiunea complementară de a suspenda dreptul de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile s-a majorat pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată și depășirea neregulamentară sau depășirea vitezei legale cu mai mult de 70 de kilometri.

Sursa: https://playtech.ro/stiri/schimbarile-majore-din-codul-rutier-2022-incepand-de-azi-amenda-de-2-900-de-lei-pentru-aceasta-greseala-479850

By GetNews