Singura cale de a se încheia războiul din Ucraina a fost dezvăluită de unul dintre cei mai de succes negociatori de pace din lume, diplomatul norvegian Jan Egeland. El a mediat timp de zeci de ani între părți aflate în conflict, mai ales între Organizația pentru Eliberarea Palestinei și Israel, dar și în războaiele din Uganda, Guatemala și estul Congo.
Greșeala ce trebuie să fie evitată pentru restabilirea păcii
Diplomatul Jan Egeland consideră că există o cale de a ieși din această „spirală de agresiune” ce a început pe 24 februarie, când liderul rus Vladimir Putin a declanșat un război în Ucraina. Norvegianul a precizat că nu trebuie să fie făcută greșeala periculoasă ca acest conflict militar să fie văzut drept un fel de dezastru natural asupra căruia nu se poate interveni.
„Nu e un dezastru natural. Există o cale de ieșire din această spirală de agresivitate. Pentru că acestea sunt decizii luate de om și pot fi inversate. Europa și Statele Unite ale Americii nu trebuie să vadă evoluția recentă ca ireversibilă, de parcă ar exista o ruptură pentru totdeauna de netrecut între Rusia și Occident.”, a spus Jan Egeland.
Diplomatul norvegian a cerut ca Organizația Națiunilor Unite să fie folosită în eforturile de a restabili pacea în Ucraina. De altfel, Jan Egeland este de părere că Statele Unite ale Americii și Europa ar fi trebuit să folosească ONU drept actor neutru încă de la început.
„Lucru bun este că prin ONU mai există spații în care sunt posibile discuții și toți jucătorii importanți stau în jurul unei mese. Există contact și asta este incredibil de important”, a spus Jan Egeland.
Diplomatul norvegian, în vârstă de 64 de ani, se află la conducerea Consiliului Norvegian pentru Refugiați. El a avut funcția de secretar de stat în Ministerul Norvegian al Afacerilor Externe.
Ucraina l-a contrazis pe Erdogan cu privire la negocierile de pace cu Rusia
Președintele Turciei, Recep Erdogan, care a încercat să medieze conflictul armat, a declarat recent că Ucraina și Rusia sunt de acord asupra a patru puncte de negociere: Kievul să renunțe la aderarea la NATO, să retragă obstacolele din calea folosirii limbii ruse, să accepte dezarmarea parțială și să fie instituite garanții de securitate.
Însă, conform lui Erdogan, Kievul și Moscova nu se înțeleg cu privire la problemele teritoriale. Mai exact, în privinţa statutului regiunii separatiste Donbas şi a peninsulei Crimeea. Președintele turc a menționat că deși iese din discuție ca Ucraina să accepte o dezarmare completă, această țară este pregătită să facă unele compromisuri pentru restabilirea păcii.
De cealaltă parte, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, l-a contrazis pe președintele Turciei. Oficialul a transmis că nu există un consens cu Rusia în privința celor patru puncte de negociere menționate de Recep Erdogan. Într-un mesaj publicat pe Facebook de Ambasada Ucrainei în România, el a precizat că, „în special, limba ucraineană este și va fi singura limbă de stat în Ucraina
sursa: impact.ro