Loading

Suspendarea înmatriculării auto: În ce situații se aplică? Ce riscă șoferii care circulă cu ITP expirat sau fără să fi transcris dreptul de proprietate

Până în anul 2018, după cumpărarea unei mașini rulate în România, existau situații în care noul proprietar nu trecea autoturismul pe numele său nici la direcțiile de taxe și impozite, dar nici la direcțiile de înmatriculări.

Drept urmare, vechiul proprietar se putea trezi că are de plătit amenzi peste amenzi fie pentru ITP expirat, pentru depășiri ale vitezei legale ori pentru lipsa rovignetei. Pentru ca aceste situații să nu se mai repete, în Codul Rutier a fost introdusă în mai 2018 o nouă reglementare, și anume „suspendarea înmatriculării auto”.

În conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările și completărle ulterioare, la art. 6, după punctul 29, a fost introdus un nou puncte, care menționează următoarele: suspendarea înmatriculării – operaţiune administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public

În cazul în care se schimbă proprietarul unui autoturism înmatricularea acestuia se va suspenda în mod automat dacă noul proprietare nu va solicita Direcţiei de Înmatriculări, în intervalul de timp prevăzut de legislația în vigoare, transcrierea dreptului de proprietate.

Trebuie să știi că această operaţiune nu este echivalentă cu radierea automobilului. Înmatricularea va rămâne valabilă, însă maşina nu va mai putea fi folosită până în clipa în care nu se va rezolva motivul pentru care a fost dispusă măsura suspendării înmatriculării.

Starea înmatriculării unei mașini se poate verifica direct pe site-ul oficial al DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor).

În ce situații se aplică suspendarea înmatriculării auto?

În 2022, există două situații în care poate interveni suspendare înmatriculării auto. Prima dintre acestea se referă la lipsa unui ITP valabil sau la anularea inspecției tehnice periodice de către autoritatea abilitată (Registrul Auto Român).

Cea de-a doua situație în care se poate aplica suspendarea înmatriculării este aceea când înmatricularea automobilului cumpărat nu este transcrisă pe numele noului proprietar în termenul legal de 90 de zile de la data achiziționării.

Spre comparație, până nu demult, Codul Rutier menționa un termen de 30 de zile pentru realizarea acestei operațiuni administrative.

În ambele situații prezentate anterior, suspendarea înmatriculării încetează în mod automat doar atunci când sistemul centralizat primește informația că acel autovehicul a fost înscris de noul proprietar sau când mașina a primit un ITP nou.

Totodată, trebuie precizat faptul că suspendarea înmatriculării auto nu determină suspendarea plăţii impozitului pe respectivul automobil și nici nedatorarea impozitului auto.

sursa: https://soferidinromania.ro/suspendarea-inmatricularii-auto-2022-in-ce-situatii-se-aplica-si-ce-risca-soferii-care-circula-fara-sa-fi-transcris-dreptul-de-proprietate/

By GetNews