Rusia are și alte țări în vizor, după ce a declanșat războiul din Ucraina. Un membru al Dumei din Moscova a semnat un document ce arată că trebuie să fie „denazificate” încă șase state, în afară de țara condusă de Volodimir Zelenski. Unele dintre acestea au făcut parte din fosta Uniune Sovietică (URSS), iar în prezent sunt membre ale Uniunii Europene și ale NATO.
Ce țări sunt luate în vizor de Rusia, după Ucraina
Documentul este semnat S. V. Savostianov. Unul dintre deputații care figurează pe site-ul Dumei din Moscova este Serghei Vladimirovici Savostianov, din partea Partidului Comunist din Federația Rusă.
Concret, documentul include următoarele țări: Republica Moldova, Polonia, statele baltice Lituania, Letonia și Estonia, precum și Kazahstan, potrivit Nexta. Dintre acestea, în afară de Polonia, toate au făcut parte din fosta URSS.
În prezent, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia sunt state membre NATO și ale Uniunii Europene. Astfel, aplicarea propunerii incluse în document, semnată de un membru al Dumei din Moscova, ar însemna să aibă loc o confruntare directă între Rusia și Alianța Atlanticului de Nord.
„Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. Puterea alianței noatre este acum mai mare decât oricând și include angajamentul nostru să apărăm principiile noastre și integritatea teritorială”, a spus vicepreședinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, în timpul vizitei pe care a făcut-o pe 11 martie în România.
Nu mai departe de joi, președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, care i-a permis Rusiei să-i folosească teritoriul pentru a ataca Ucraina, a avertizat joi cu privire la declanșarea celui de-Al Treilea Război Mondial.
Mai exact, liderul Belarusului a declarat că propunerea Poloniei de trimitere a unor trupe internaționale de menținere a păcii în Ucraina ar putea declanșa conflagrația mondială. NATO a respins această idee de trimitere a unor militari pe teritoriul ucrainean, ca să evite un război cu Rusia.
De asemenea, miercuri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a amenințat NATO din același motiv. Oficialul a transmis că trimiterea unor forțe de menținere a păcii pe teritoriul Ucrainei ar duce la o ciocnire directă a Alianței Atlanticului de Nord cu armata rusă.
La finalul summitului extraordinar de la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că Alianța nu va trimite trupe de pace în Ucraina. Însă, îi va oferi sprijin logistic, inclusiv prin livrarea de echipamente de apărare și detectare a armelor nucleare și chimice.
sursa: https://www.impact.ro/tarile-luate-in-vizor-de-rusia-dupa-ucraina-membru-al-dumei-din-moscova-trebuie-denazificate-331253.html