Loading

Există noi reguli pentru noile tichete cadou din 2022. Iată cine le primește și în ce mod.

Actul normativ care reglementează acordarea tichetelor cadou, mai exact Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, a fost modificat de OUG 130/2021, notează Avocatnet.ro.

Una dintre schimbări a vizat introducerea interdicției de a acorda tichete cadou de către angajatori altor persoane decât propriilor salariați. Cei care nu respect această regulă riscă o amendă de 35.700 lei.

Așadar, dacă înainte tichetele cadou puteau fi oferite și altor beneficiari, cum ar fi pentru campaniile de marketing, studiul pieței, promovarea pe piețe existente sau noi, pentru protocol sau pentru cheltuieli de reclamă și publicitate, acum nu se mai poate.

Tichete cadou 2022 – noi reguli

În al doilea rând, o altă schimbare ce a fost introdusă tot de OUG 130/2021, de data asta în Codul fiscal, prevede faptul că tichetele cadou acordate cu ocaziile speciale sunt scutite taxe dacă nu depășesc trei sute de lei de persoană. Anterior, acest plafon era de 150 lei.

Mai exact, firmele care acordă tichete cadou în valoare de până în 300 lei nu plătesc impozitul pe venit de 10%, contribuția socială pentru pensii de 25% și cea pentru sănătate de 10%. Acestea se aplică dacă le emit doar cu ocazia Paștelui sau a altor sărbători similare ale altor culte religioase, atât pentru salariați, cât și pentru copiii lor, cu ocazia Zilei Femeii (8 martie) pentru salariate, cu ocazia Zilei Copilului (1 iunie) pentru cele oferite copiilor salariaților.

Dacă acordă aceste tichete cadou, în limita a celor 300 lei, cu alte ocazii decât ceva deja prevăzute de Codul fiscal sau valoarea lor depășește această sumă, angajatorii datorează impozitul pe venit, contribuțiile sociale pentru pensii, sănătate și muncă, conform aceleiași surse.

De asemenea, tichetele cadou care sunt oferite ocazional nu se pot propi. Dacă sunt acordate în limita a 300 de lei, tichetele cadou nu se încadrează în categoria veniturilor urmăribile, potrivit prevederilor din Codul de procedură civilă, coroborate cu mențiunile din Legea biletelor de valoare.

Sursa: https://playtech.ro/2022/tichete-cadou-2022-cine-si-cum-le-obtine/

By GetNews