Loading

Un MiG 21-Lancer românesc a dispărut de pe radare, miercuri seara. Potrivit unor surse, s-a auzit o explozie puternică lângă localitatea Târgușor, din județul Constanța. Un elicopter IAR-330 Puma, care a decolat de urgență spre zona posibilului impact, a dispărut și el de pe radare. Pilotul elicopterului primise ordin să se întoarcă din cauza vremii nefavorabile.

Elicopterul IAR-330 Puma a fost găsit, potrivit unor surse guvernamentale. Cei cinci militari de la bord nu au supraviețuit. Informațiile sunt în curs de confirmare și actualizare.

Ministerul Apărării a confirmat că elicopterul IAR-330 Puma, trimis de urgență să verifice dacă se confirmă prăbușirea MiG-ului, a dispărut de pe radare. Pilotul raportase condiții nefavorabile de zbor.

Comunicatul MApN: “Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44. Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază. Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Nu se cunoaște starea echipajului sau a aeronavei. Și în acest caz s-au declanșat operațiunile de căutare-salvare. Nu sunt încă informații certe, la acest moment, nici despre pilotul sau aeronava MiG 21 LanceR. Vom reveni cu detalii”.

Din primele informații, avionul de luptă efectua o misiune de patrulare deasupra Dobrogei, atunci când a pierdut legătura cu turnul de control. Imagini filmate lângă localitatea Gura Dobrogei:

“Miercuri, 2 martie, ora 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei”, a transmis MApN.

Avionul MiG 21-Lancer decolase de la Baza Mihail Kogălniceanu

Toate informațiile duc către o posibilă prăbușire, undeva în apropiere de Cogealac. De altfel, a fost mobilizat de urgență un elicopter IAR-330 Puma, precum și echipajele ISU Dobrogea.

“Avionul MiG 21-Lancer decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50. Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului și a aeronavei. Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă. Vom reveni cu informații suplimentare, de îndată ce vor fi disponibile”, au mai transmis reprezentanții Armatei.

Sursa: https://observatornews.ro/eveniment/un-mig-21lancer-romanesc-a-disparut-de-pe-radare-explozie-puternica-langa-cogealac-in-constanta-461166.html

By GetNews