Loading

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că s-a ajuns la un acord în cadrul coaliţiei de guvernare în ceea ce priveşte plafonul pentru energie electrică.

Astfel, potrivit premierului, acesta va scădea de 1 leu la 0,8 lei/kWh pentru consumatorii casnici. Pentru consumatorii mari, adică marile firme, precum şi pentru IMM-uri plafonarea se va face la un 1 leu. Impactul bugetar al acestor măsuri va fi de 3 miliarde de lei până în 31 martie.

“Am reuşit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul să scadă  de la 1 leu la 0,8 lei/kWh. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 kWh la 500 kWh pentru care se calculează acest preţ. Practic reiese o compensare de 0,291 lei/kWh, ceea ce va însemna că la consumatori se va percepe 0,68 bani/kWh.

De asemenea, pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, cei non-casnici va fi plafonat preţul la 1 leu/kWh. La gaz, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei/kWh, iar limita de consum pentru cinci luni va creşte de la 1.000 la 1.500 kWh. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33% la 40%, asigurându-se un preţ de 0,221 lei/kWh. De asemenea, pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industrie alimentară, se va asigura un preţ de 0,37 lei/kWh“, a declarat Nicolae Ciucă.

Un milion de facturi greşite

Nicolae Ciucă a mai precizat şi că până în acest moment au fost emise nu mai puţin de un milion de facturi greşite. Premierul a dat asigurări că se vor lua măsuri pentru ca situaţia să fie remediată.

“Din discuțiile pe care le-am avut, cifra a depășit un milion de facturi greșite. Ați văzut că a fost o serie întreagă de acțiuni în teritoriu, vom continua aceste acțiuni și vreau să asigur toată populația că vom lua toate măsurile astfel încât să nu mai avem astfel de greșeli care să sperăm că nu sunt voit făcute, pentru că oamenii nu au de ce să plătească greșelile altora. În felul acesta, considerăm că ușa Guvernului este cât se poate de deschisă la dispoziția cetățeanului și folosim orice instrument de care dispunem”, a precizat premierul Nicolae Ciucă.

Sursa: https://observatornews.ro/politic/un-milion-de-facturi-gresite-la-energie-electrica-premierul-nicolae-ciuca-a-anuntat-plafonarea-preturilor-de-la-1-februarie-454826.html

By GetNews