Loading

După falimentul City Insurance, una dintre cele mai importante companii de asigurări din țară, firmele care activează pe piața din România fac față cu greu golului imens lăsat în urmă de prăbușirea companiei care acoperea aproape jumătate din vânzările de asigurări RCA. În acest context, recent, o veste importantă a fost anunțată pentru șoferii din România, care vor beneficia de mai multe variante de RCA.

Schimbări importante pentru șoferii din România. Sunt anunțate mai multe variante de RCA

City Insurance a lăsat în urma prăbușirii sale un gol considerabil pe piața asigurărilor auto obligatorii. Înainte de faliment, compania ajunsese să controleze aproximativ jumătate din vânzările de RCA, motiv pentru care societățile locale rămase în piață fac față cu greu la acoperirea cererii. De aceea, România a devenit interesată de o strategie nouă, care permite unor companii din afară să activeze prin intermediul brokerilor locali, prin intermediul „pașaportului european”.

Una dintre aceste societăți este Sirius International, care face parte dintr-un grup înregistrat în Suedia, aflat sub controlul unui reasigurator cu sediul în Bermuda. Compania și-a anunțat intenția de a fi inclusă pe piața din România în baza „pașaportului european”. Acesta permite oricărei societăți înregistrate într-o țară a Uniunii Europene să activeze într-un alt stat membru, pe baza unei simple notificări sau prin înființarea unei sucursale, potrivit economica.net.

Opțiunile de care vor beneficia românii pe piața asigurărilor

Sirius se află abia la începutul pașilor care trebuie îndepliniți pentru a veni în România, însă precedentul a fost creat deja în numeroase alte state ale UE. Principalul interes anunțat de societate ar fi zona de asigurări de garanții, rămasă disponibilă în urma falimentului City Insurance. Prețurile extrem de mici pe care le practica societatea prăbușită în urmă cu un an de zile a dus la extinderea sa în piața din România. Falimentul său a dus la lipsa opțiunilor a zeci de mii de antreprenori care au contracte cu instituții sau companii de stat.

Față de alte entități din domeniul asigurărilor, Sirius International s-a dovedit a fi o companie cu un portofoliu solid, fiind liderul unui sindicat care activează pe bursa de asigurări a lumii, Lloyds. Activitatea sa de bază, reasigurările, au dus la creșterea a primelor brute subscrise, în 2020, de la 3,6 miliarde de euro la peste 6,6 miliarde.

Pe de altă parte, și alți asiguratori RCA se află într-o etapă avansată pentru intrarea pe piața din România, prin parteneriate cu brokeri locali. Unul dintre aceștia este o companie francezo-americană, ce a a înregistrat o cotă de peste 10% din vânzări, aflându-se în topul RCA.

Sistemul MGA

Prin sistemul MGA (Managing General Agent), reglementat printr-o Directivă a UE, cel care va vinde asigurări o va face printr-un broker sau consultant autorizat pentru aceste activități. Plata daunelor și constituirea rezervelor devin un atribut al brokerului, aceste sarcini fiind împărțite între asigurator și broker. Acest sistem ar urma să fie utilizat de Hellas Direct, din Grecia și Wefox, din Germania. Wefox este o companie mică, care funcționează exclusiv în sistem insurtech, în timp ce Hellas Direct, care operează exclusiv online în Grecia, este un nume important pe piața RCA. Și o firmă franceză, Axeria Iard, a intrat în România, având o sucursală directă la București.

Sursa: playtech.ro

By GetNews